2012-02-05
2012-02-04**今日同男朋友去林村许愿树许愿,,第二年去啦,,好开心,,以后都会继续,,年年都心想事成,,开开心心^^之后行行下街,,daddy突然打黎约去龙宝酒家食晚饭wo,,前几日先听距讲呢度d野唔错,,所以就即刻上openrice search 下啦,,(食饭前openrice下已成习惯XD) 但原来葵芳呢间龙宝酒家系未有食评噶喔,,就等我做第一个啦^^呢度位于葵芳巴士总站旁,,过马路再转过马会就揾到啦,,都算好方便..上度去,,已经8:50pm ga la,,都仲有人等紧位,,都几旺场wo,,由于事先叫人留咗位,,所以即刻就入得啦,,卫生情况一般,,我个茶杯入面痴住饭,,赫到我即刻推开个杯,,,好啦,,希望事物搭救啦..一定一定要帮手宣传下既系,,呢度有$78完只生猛龙虾(星期五六日+$10),,$1鸡等优惠菜式,,但只可以拣一款,,ie 拣咗$78龙虾就唔可以叫$1鸡ga la,,可以叫好多只,,但只能堂食=]蒜蓉粉丝上汤蒸龙虾 ($78/只..星期五六日$88/只)必食推介!!! 唔好以为$78蚊货仔就肯定细细只,,冇啖肉好吃呀,,成品真系唔细law,,同埋好新鲜
蒜蓉粉丝上汤蒸龙虾 ($78/只..星期五六日$88/只) 必食推介!!! 唔好以为$78蚊货仔就肯定细细只,,冇啖肉好吃呀,,成品真系唔细law,,同埋好新鲜,,肉质鲜甜爽口,,蒜蓉粉丝都好好味^^ 仲要任叫唔嬲添,,真系可以食龙虾食到饱,,(剪刀同钳都一应俱全)
$288 set (必食三宝)
1. 红烧斑头腩煲
内有花菇,,烧肉,,斑腩等,,全部都好入味,,花菇好厚身,,爽口,,烧肉半肥瘦,,斑腩都啖啖肉^^ 我即刻叫咗碗饭黎送饭=]
2. 姜葱焗桶蚝煲
本来唔食蚝既我,,都忍唔住要赞下呢个煲,,虽然细细地,,得几个蚝,,但真系出奇地好味,,非常非常惹味呀,,加埋d汁同葱段一齐食,,我食咗一碗饭@@
3. 蒜蓉粉丝蒸圣子4只
呢个系我食过最好味既蒸圣子,,虽然唔算好大只,,但肉质非常爽甜,,连埋d蒜蓉粉丝一起食,,完美!!!
芝士龙虾伊面($198)
由于用澳洲龙虾,,所以贵d,,伊面底一般,,面质有d烂,,龙虾都唔算十分大只,,但肉质都系好爽甜,,不过如果要讲抵食,,就梗系$78蚊𠮶款抵好多^^
陈皮蒸大连鲍鱼6只 ($90)
都系𠮶句,,唔算好细只,,屋企都成日去街市买鲍鱼仔黎蒸,,但我次次都觉得唔好食,,都唔入味冇味既,,可能我返到屋企都冻晒既关系啦,,今次喺呢度热辣辣即刻食,,又真系好好味bo,,爽口,,鲜,,$90有6只,,抵呀!!!
最后因为$78龙虾实在太吸引太抵,,又encore多2只,,yeah,,真系食龙虾食到饱^^ 满足
茶位: $10/位
啤酒:$20/枝