2023-09-26 619 浏览
自己住葵芳区,因为送阿仔返学,所以日日都经过『你煮我食』,次次经过店门口,阿仔都问我几时试食呢间小店呀?望落佢哋嘅蛋糕好似好好食㖞⋯⋯拖下拖下,今晚终于趁阿仔补习嘅时候,过去买定做晚餐。今次买咗店内热卖嘅卤肉饭,仲有麻辣蕃茄鸡扒意粉。买嘅时候大约7:00,拎走返补习社等个仔放学其间,有几个细路仔走埋嚟话「好香!」我心谂你哋班𡃁屲就做功课做到咁夜肯定劲肚饿啦,拎咩嘢过嚟都实话好香㗎~之后隔多10几分钟,阿仔终于放学,返到屋企冲埋凉,正式试食嘅时候已经差不多接近8:00,但系两盒饭同意粉仍然热腾腾,相隔30分钟以上仍然keep到食物嘅热度!阿仔系卤肉饭狂迷,食过好多间嘅卤肉饭,曾经佢话过灯笼卤味嘅卤肉饭好食,点知今次试『你煮我食』嘅卤肉饭,直情系俾佢惊艳嘅感觉!五花腩嘅肥肉碎甘香,伴菜嘅卤水蛋极之入味,仲有一丝丝嘅青瓜碎中和返卤肉嘅肥腻,阿仔夸张地话『呢个系我食过最顶级嘅卤肉饭!』而我自己食嘅麻辣蕃茄鸡扒意粉,虽然隔咗30分钟以上,但系意粉无发胀无过淋,鸡扒出奇地仍然有少少皮脆肉嫩嘅质素,麻辣对好食得辣嘅人嚟讲只属bb级嘅辣,但亦因为少少地嘅辣吊住鲜蕃茄酱嘅味,唔会因为麻辣嘅霸道而抢过哂其
拖下拖下,今晚终于趁阿仔补习嘅时候,过去买定做晚餐。
而我自己食嘅麻辣蕃茄鸡扒意粉,虽然隔咗30分钟以上,但系意粉无发胀无过淋,鸡扒出奇地仍然有少少皮脆肉嫩嘅质素,麻辣对好食得辣嘅人嚟讲只属bb级嘅辣,但亦因为少少地嘅辣吊住鲜蕃茄酱嘅味,唔会因为麻辣嘅霸道而抢过哂其他食材嘅味道。
今晚呢餐,我同阿仔食完无劲口渴,贯彻咗佢哋唔落味精嘅宣传,而且睇到佢哋舖头有生酮嘅食物,睇得出店主好注重饮食健康。
『你煮我食』店舖小小,喺葵芳区嚟讲仲未算系街知巷闻,经过嘅街坊或者区外人未必知道其实楼上有个阁仔系做堂食,但系喺附近返工或者读书嘅,应该都唔少人有上过嚟食嘢。
希望小店可以继续生存,继续卖好味又健康嘅食物俾葵芳区嘅街坊啦~
卤肉饭,麻辣蕃茄鸡扒意粉

卤肉饭,麻辣蕃茄鸡扒意粉