2020-02-08
今日同个朋友收工相约于中环蒲吧,饮酒越南河粉食都不错。朋友就试「至尊」汤河,入面有生熟牛柳片,牛腩,牛肉丸,牛柏叶,同扎肉。牛柳片有两块,食落几爽滑,但如果比较喜欢食牛柳片,最好加「配菜-生熟美国顶级牛肉」先至够。牛腩有点似台湾牛肉面那种牛腩,牛肉丸都算爽口,弹下弹下,至于牛柏叶同扎肉都不错。 汤底用牛骨汤道较清同简洁。小食点左爆炸鸡,同秘制薯条。爆炸鸡 炸出来几香口同鸡肉肉质新鲜滑滑,配搭三款酱去点住食,其中粉红色既酱几抢眼,有蟹子既沙律酱,同普通沙律酱,同芥末沙律酱(好似系)。点超上黎食,比较惹味,但味道偏咸,重口味推介。至于秘制薯条 系香香既粗身薯条,岩岩炸起,食落充满薯味,几香口。总体而言,中环黎计$98蚊碗牛肉汤面,我会比较预期会有更加多牛肉片 同配料同埋 牛肉汤会更加惹味香浓,或包埋餐饮会更好。小食味道唔错。
小食点左爆炸鸡,同秘制薯条。