2021-02-23
吾知呢度多吾多人同我一样中意食海鲜?我自己本身系好中意食海鲜😍平时食放题就放题就食得多,火锅、日式放题等等,所包含嘅材料相信唔洗多讲,大家都知有啲咩。前排去咗亲戚黄埔嘅屋企拜年,晏昼大家又谂唔到食咩好,佢哋推介我哋去一间蒸气海鲜火锅店。真系劲耐冇食蒸气火锅🤩海虾、海蚬、鲜蚝呢啲大路嘅海鲜都有,平日$268/位,周末$298/位,仲有大量款式嘅食材任食😆之前喺啲韩国餐厅食过泡菜煎饼同埋海鲜煎饼,呢度嘅系泡菜海鲜煎饼🥞两样嘢组合埋一齐😁睇落好似一旧嘢咁😂食落比想像中好食,泡菜味几明显,海鲜方面就好似食到啲鱿鱼粒。向来好钟意食海鲜,尤其系蚬壳类嘅嘢,佢有元贝对我黎讲简直系恩赐😻蒜蓉粉丝蒸扇贝,啲蒜蓉粉丝几入味,蒸完之后好淋。元贝嘅size都ok嘅,至起码咬落唔会话太硬。最正嘅海鲜莫过于龙虾啦😍成大只龙虾喺眼前都米话吾壮观🦞仲有鲍鱼。龙虾有少少痴壳,要用多啲力先抆到出黎😅味道就过得去,都几爽口,新鲜程度尚可,我钟意食扇贝多啲。呢度嘅海虾比得十分慷慨,可以用手机扫QR code无限添加!海虾真系非常好食😋🦐系只只都好鲜甜,冇海水味,咁多样海鲜最满意呢样。有份银纸海蚬,用锡纸包住嘅野,保温更持久。
有份银纸海蚬,用锡纸包住嘅野,保温更持久。就咁睇蚬壳都知好大只😍仲要同清酒浸住,里面嘅蚬肉都几新鲜,有埋啲清酒味更加特别。
炸物比我想像中好食,叫咗炸虾天妇罗🍤凤尾虾网米春卷、紫薯炸薯饼。炸虾天妇罗咬落脆卜卜😍略嫌炸粉多咗啲。凤尾虾春卷都系十分脆,虾肉爽口。紫薯炸薯饼系最好食,里面啲紫薯蓉真材实料!
最后以一个好好味嘅甜品画上句号,名为椰皇三重奏,点样三重奏法?表面有大量椰丝、跟住系椰皇蛋白,再跟住系椰皇冻,成个甜品都劲香椰子味😻🥥椰子控一定like爆❣️