2017-08-09 231 浏览
日式放题店越开越多,同样花样亦多不胜数,就好似今次依间日式放题甘,除左有前菜,寿司,手卷,刺身,炸物,串烧料理之外,仲有得任食蒸气火锅。蒸气火锅有唔同嘅海鲜,肉类同菜可以选择,不过我就重点食海鲜。海鲊都还算几新鲜,店员仲会好细心咁周不时睇下个蒸笼仲有冇水同埋不时为我地递上蒜蓉。唯一美中不足嘅就系个蒸笼太细,一次只能够蒸小量食材。牛肉粒肉质够软淋唔会煮到靭晒,配上和风酱汁同洋葱,味道吾错。烧到微焦嘅帆立贝配上芝士同埋爽卜卜嘅蟹子,口感丰又惹味。刺身都算新鲜而且真系厚切,种类都算多有三文鱼,带子,赤贝,甜虾,象拔蚌,白玉拖罗,荣螺片,希灵鱼同鲷鱼。手卷中嘅馅料由头食到落尾都有,唔会偷工减料。软壳蟹炸得够香脆亦吾会太油。每次食放题我都唔会错过食蟹子沙律嘅机会,蟹子嘅份量一D都唔孤寒。

和风牛肉粒

太子酱烧帆立贝

烧到微焦嘅帆立贝配上芝士同埋爽卜卜嘅蟹子,口感丰又惹味。