2020-03-03
成日打边炉都打到闷,今日朋友介绍我哋嚟食呢间位于街市熟食中心嘅老字号蒸气火锅放题,食新鲜海鲜来讲呢个价钱任食真系非常之抵 蒸气火锅来讲我绝对系新手,好彩呢度嘅餐牌有写到明每样食品嘅烹调时间,确保我哋食客唔会overcook 浪费左咁新鲜嘅食材。一上海鲜盘我同朋友就比佢个size震撼左,两个人嘅份量真系好多,虽然呢d贵价海鲜唔系任食,但系呢盘就足以值回票价啦。近影都见到啲海鲜色泽非常之靓,令人食指大动。由于我同朋友太肚饿嘅关系我哋一次过放咗好多嘢上去蒸。蒸气海鲜嘅重点之一就系佢哋冇咩调味,着重于海鲜嘅鲜甜味,如果海鲜一唔新鲜就好容易食得出。圣子吐沙吐得好干净,处理食材一啲都唔马虎,蒸完之后肉质弹牙而且鲜甜。大大只肉蟹,蟹钳好多肉,侍应服务好周全,畀晒工具方便我去食蟹。石斑成条上咁大条真系好奢侈虫草滑鸡份量多到蒸左几round先蒸完,时间掌握得好嘅话鸡肉好嫩滑juicy。其实食完海鲜拼盘之后已经好饱,不过既然佢包埋打边炉咁就顺便过埋打边炉嘅瘾我地叫咗香辣炒蟹,真系炸得好香脆,啱晒我呢啲重口味人士,非常惹味。头先食咗海虾,依家都要继续食,质素依然保持到食咗咁多海鲜都要叫番啲肥牛同蔬菜来中和下
近影都见到啲海鲜色泽非常之靓,令人食指大动。
头先食咗海虾,依家都要继续食,质素依然保持到食咗咁多海鲜都要叫番啲肥牛同蔬菜来中和下,值得一赞嘅系上菜时间真系好快,落左单之后好快送到。
除咗普通嘅出前一丁外,佢哋仲提供左啲粥米,我哋煮埋粥底火锅来食,打完边炉之后个汤底吸收晒之前食材嘅味道,d粥煮得非常入味,不过如果想食淋啲嘅粥就要煮耐d。估唔到嚟呢度食蒸气火锅一次过满足晒我食海鲜,打边炉,粥底火锅,三个愿望
总括来讲真系好抵食,食完之后饱到上心口,质素又有保证,不愧由1972年开到而家。