2018-03-27
今日专程约两个朋友去试吓呢间嘅蒸气石锅,因为之前成日都听其他同事讲话呢间嘢好不得了咁!所以我就嚟试吓菜首先第一道就咗两只灌汤饺,呢只饺真系好怀旧,我谂正常而家喺香港应该都好难揾到,可能要啲师傅或者间铺有番咁上下先做得番出嚟,佢又大只又好足料,啖啖都系料,加埋啲红醋就一流,食完一只都已经有一成饱了。之后当然叫啲海鲜嚟食啦,例如有肉蟹、元贝;两种都非常有鲜味又大大只,然后放落去蒸吓佢哋先,较好时间就等食了。嘟嘟,响了,拎起个盖,呢个时候有好大嘅鲜香味涌出,真系忍唔住要快啲攞上手食,哗!好清甜呀!(>^ω^<)再之后叫咗四宝丸同茄子嚟蒸,有肉有菜,四宝丸难得系无牛系好值得赞吓!因为大家都唔食牛肉,本人就较为钟意佢哋粒虾丸,真系好香浓嘅虾味,又弹牙,好正呀!茄子想淋食就蒸到佢多啲透明就可以。酒楼越嚟越多人嚟到,开始叫𩠌都慢慢上梗,发现枱枱都叫咗碟铁板烤鹅好好味咁,我哋又唔执输。嚟到就觉得好创新,因为系好似食扒房啲扒咁,用铁板上菜再倒上浓香嘅汁,简直系无哂位都要食埋佢。最后食完哂之后,总系觉得有啲嘢系未食,就当然系甜品啦!呢度独有嘅西米焗莲蓉布甸,味道袛可以形容为极致嘅佳「品」,
最后食完哂之后,总系觉得有啲嘢系未食,就当然系甜品啦!呢度独有嘅西米焗莲蓉布甸,味道袛可以形容为极致嘅佳「品」,放入口就同一时间有三种味道质感,有焦糖、莲蓉、西米,超级配合嘅组合,又搞到忍唔住食多两啖!
呢度就系一种享受,边食边等,慢食文化喺呢度做到,真系要嚟试吓!
(原来呢到有鲟龙食@@!好少见呢~下次有机会再食~)