2018-11-26
蒸海鲜@太子上星期见呢道新开张,有成八种海鲜都系每人 $238 再七折,就同咗屋企人嚟食蒸海鲜。啲嘢质素都几好,服务仲无得弹𠻹,呢道嘅蒸锅系有计时,侍应一听到个锅响就会过嚟分海鲜,完全唔使自己动手又唔会 overcook前菜竟然系鲍鱼同花胶,会唔会太劲?一人仲有一盅老火汤,汤料好足,好滋润~每样海鲜都可以自选酱料去蒸,同埋侧边都会配一啲时蔬。龙趸腩清清哋已经足够,因为鱼肉好鲜甜,而且劲滑!生蚝好饱满,蒸完都无缩到好细,仲系大大只,今次就伴咗荷兰豆。贵妃蚌用咗蒜蓉粉丝去蒸,好惹味 啲虾开完边每边都几大,拣咗用蒜蓉去蒸,蒸虾香口又好弹牙!奄仔蟹爆哂膏,真系好吸引~ 只蟹望落唔大,但蟹肉食落原来都几多,非常鲜味。连龙虾箝都好巨型,可以成条肉叉出嚟食好霸气 龙虾肉好结实,好食~睇 menu 𠮶阵都唔系好 picture 点样鲜鱿蒸肠粉,不过捞埋啲甜酱麻酱又几好味,好似魔性咁搞到我食唔停 到最后仲有个荷叶蒸饭,成盘盘菜咁丰富,真系食到饱饱~甜品黑糖冰凉粉系透明㗎,屋企人话系伦哥版水信玄饼,笑死 呢个冰凉粉清甜冰冻,好消滞。
贵妃蚌用咗蒜蓉粉丝去蒸,好惹味
啲虾开完边每边都几大,拣咗用蒜蓉去蒸,蒸虾香口又好弹牙!
到最后仲有个荷叶蒸饭,成盘盘菜咁丰富,真系食到饱饱~