2017-07-04 218 浏览
最近流行食蒸海鲜,我同朋友都嚟咗呢间食海鲜。由于系酒楼,所以佢有游水海鲜栏,任由客人选择。有海鲜display, 你可以一路望一路拣,感觉上比较有趣味。我地选择左龙虾、扇贝、鲍鱼、圣子等常规海鲜。。。成盘上,好型。另外叫左个炖汤。例排炖汤都ok. 味道几浓。鲍鱼加左果皮蒸,鲍鱼始终都硬身,系比较难咬开,虽然佢有人睇住火,会提醒我地,自己整,毕竟冇厨房啲大炉咁容易掌握,容易过左火。甘就衰左。蚬都唔错,因为够新鲜,所以清蒸左之后蚬味突出。记住要自己睇住火,因为一过咗火,又系会太硬,所以只要见到有啲蚬弹开壳,就好即刻食。其实由于我哋唔系太专业去睇啲海鲜熟唔熟,所以自己整嘅问题系唔熟又惊肚疴,整得太熟又失去左去海鲜最靓肉质嘅时刻,最后系样样都煮得过熟。为左安全无计。蒸海鲜呢个玩意,真系要有识睇火既朋友一齐吃,会稳阵啲。

另外叫左个炖汤。

例排炖汤都ok. 味道几浓。

蚬都唔错,因为够新鲜,所以清蒸左之后蚬味突出。

蒸海鲜呢个玩意,真系要有识睇火既朋友一齐吃,会稳阵啲。