餐厅: 魚米 (華凱大廈)
资讯:

2018-04-23 362 浏览
呢间餐厅之前都睇过杂志介绍,又听我妈讲过话「唔错」,终于今日有机会入去试下,我都几期待佢可以有几好食😍我地今日一行四人,2大2小,大约6点钟刚刚开始晚市时入去间餐厅,当时基本上得几枱客,唔洗等。由于我有架bb车,店员安排我收好车后放系出面。本身安排我地坐中间枱,紧系唔得啦!小朋友又走黎走去,又坐得唔舒服😖我都心谂,有小朋友点解唔安排卡位,虽则协商后都俾左近街卡位我地,对于佢本身的安排都几O咀😧我妈妈话,原来佢地卡位多数留俾熟客⋯⋯间餐厅最出名的系原条鱼上的米线🍜不过考虑到惊肚饿的问题,所以最终都系叫左个套餐,包括2盅炖汤,1小菜,1条鱼同埋2碗白饭。我地叫左无花果南北杏炖鹧鸪同埋花旗参丝炖老鸡鹧鸪汤比较有南北杏味,味道都清清地,肉渣仍有小小甜,有原粒细无花果。佢黎错左响螺炖老鸡,呢个汤唔得,好淡味,有几片小响螺片,但感觉无咩鸡味,似加左鸡精的水。对比下鹧鸪汤出色小小。小菜叫左萝卜牛腩萝卜炆得唔够淋唔够入味,不过胜在唔老,食落无渣。牛腩都不过不失,加左桔皮去煮,唔够陈皮咁香。另外+$4可转菜饭,都唔错啦,呢个小碗系一半分量,菜饭的份量都好够👍🏻我最期待的豉汁蒸左口鱼🐟由于我电话无电🙄所以

我地叫左无花果南北杏炖鹧鸪同埋花旗参丝炖老鸡
无花果南北杏炖鹧鸪

小菜叫左萝卜牛腩
萝卜牛腩

我最期待的豉汁蒸左口鱼🐟
豉汁蒸左口鱼

由于我电话无电🙄所以我妈妈影到无头无尾咁🙄呢个真系做得唔错!即叫即蒸,够鲜味,配埋豉汁又好惹味,左口鱼的肉质又比较滑溜,我个仔都话好好味😋😋就系呢条鱼,令我对间餐厅🍴的评分一下子高左好多!!

佢价钱真系唔贵又亲民,所以我地坐低无耐,间餐厅就已经好多人,虽然我地坐左好耐,但店员又无催我地走👍🏻👍🏻👍🏻有机会的话,午市试埋佢的原条鱼的鱼汤米线都好⋯
2018-04-22
豉汁蒸左口鱼