2004-10-16 24 浏览
寻晚同旧同事食饭,由于订唔倒香港大学校友会,所以订咗食友们介绍的宁波旅港同乡会。七点几嚟到,人唔多,地方都几企理。由于唯一男丁要OT,我地三个女仔唔叫得太多野,当然更冇人附和我试椒盐元蹄啦。当晚叫咗:素鹅、熏鱼拼棒棒鸡、萝卜丝鲗鱼汤、鱼香茄子﹝奇怪的选择,不多每人都可以决定两味𩠌,冇野讲﹞、雪菜肉丝炒年糕、葱油家常饼同高力豆沙。素鹅几好食,南方整法系用油炸的,但唔会觉得油腻;熏鱼味道只属一般,棒棒鸡则只有D粉皮好食,鸡肉就嫌鞋咗D,酱料就OK咁啦,呢个拼盘唔系太理想;萝卜丝鲗鱼汤唔系太有鱼味,略腥,萝卜微微有D渣,唔掂;鱼香茄子非常油,食落其实味道可以,不过就唔系太有「鱼香」,只系食咗少少就冇人再染指;雪菜肉丝炒年糕非常好味,年糕炒得恰到好处,烟烟韧韧,雪菜唔会太咸,大家都食不停口;葱油家常饼系另一绝活,炸得香脆金黄而不见油腻,内馅好多葱,味道一流,不过食落其实系几油架,但实在太好味,我一个人都食咗三件﹝!﹞;最后系甜品高力豆沙,味道都合格,但系红豆馅出手太重,破坏咗整体味道的平衡,而且蛋白外皮有少少油味,应该可以做得好D。整体嚟讲,呢度的水准唔错,但系要识得叫厨房擅长的𩠌菜。价钱不算

整体嚟讲,呢度的水准唔错,但系要识得叫厨房擅长的𩠌菜。价钱不算便宜,不过我地又系叫得多咗D‧‧‧