2022-04-09
提起蕃茄汤专门店,时不时都会谂起呢间蕃茄仔。餐厅我都唔洗多介绍,铜锣湾店有日三点几去到都要排队。最高峰试过3:00就买晒,非常之热门。 最近佢又喺九龙湾工业区开咗分店,喺正大渣哥楼上,做成同一个路口中黄店之一(仲有光荣/时代/渣哥/享乐)。 呢间餐厅由80后老板打理,原本只系间位于小西湾嘅小食店叫「滑蛋仔」,主打多款滑蛋盖饭。睇完两间餐厅后,先发现双方嘅招牌都好相似,都系非常之可爱嘅。 其后喺20年六月疫市开设番茄仔,亦成为铜锣湾嘅热门店。 喺eastmark呢个大厦上一层,呢个咁唔起眼嘅地方都见到有超多间小店聚首一堂。其中有D街坊小食店都黎到呢度开档。呢度嘅蕃茄仔比起铜锣湾店当然就宽阔得多,偏向开放式设计。大大个光到爆嘅霓「红」灯引人注目。 睇吓餐牌,佢比起铜锣湾店仲多咗几款𩠌菜,有齐猪牛鸭鸡。同样以蕃茄汤同多款面条做基底,而呢度就更主打拌面。饮品有花茶/奶茶...,可能呢D野饮就唔太为意,但最令我深刻嘅系个价钱。就咁睇,所有食物都贵咗$3-$1x,但有D又平咗(可能系用料有变啦)。喺原店最平一碗面+饮品要$68,到呢度就要$78。(p.s.当日系周末,平日系会平D嘅。 )蕃茄汤底:
蕃茄汤底:
汤底每日以30斤新鲜蕃茄,加上猪骨同大量蔬菜,洋葱,西芹,蒜头等多款香料,熬足4个钟,仲要用blender磨粹再隔渣。其工序烦复,嘥力嘥时间,加上可能𠮶度舖租贵,贵D可能系正常事情。
淡汤饮落已经唔系蕃茄汤,而系番茄蓉,每一淡都充满著茄蓉,质感非常之细腻,creamy又厚身。 味道酸甜,温和,既有猪骨同牛油嘅脂香感,又有少少香草,柠檬叶,炸葱蒜同葱花嘅点缀。 一滴不剩,超好饮。
𩠌菜:
炭烤风味鸡扒$68
鸡扒算系几大块,排得齐齐整整,外皮见到好似用火鎗烧过咁,而且食落爽脆诱人,充满焦香。鸡肉唔会太瘦,厚度良好,水嫩多汁,品质相对地非常之唔错 。
牛魔王(双拼牛展,牛肩胛)$90
牛展牛肩就各两片,size正常。牛展筋位份布均匀,肉味极为浓厚,软嫰香口,筋位微带嚼劲,有D似啫喱咁。
牛肩肉冇辨认错嘅就系top blade嘅部位,因为有条筋位喺中间,虽然话呢个部位本身都冇乜脂肪,但都煎得唔韧,同样系充满肉味,但缺点都系得两片真系唔够过瘾。
慢火猪手$78
猪手多到嚼都有排你嚼。猪手炆得好腍,猪皮爽弹,入面嘅肥膏都唔少架,亦有少少豉油/卤水味,连旧骨都好入味。 但就食到有少少猪毛未清走,有改进空间。
面条:
唔加钱嘅都有得拣两款面条,上海面就相对可以挂得多D汤,感觉比较多层次。刀削面就主要食佢烟韧嘅咬口,两者都可以一试,随你所好。
麻香惹味拌面
拌面我就拣咗要上海面。拌面香油就偏向麻多过辣,而佢麻都唔讲得笑,我条脷系震著黎食,而基底都系够味嘅,配上炸䓤蒜/海量嘅木鱼丝/白芝麻,听到都觉得够哂香啦。