2017-02-04 602 浏览
公司附近一向都缺少一间谭仔,平时真系想食就要由码头行到过去裕民坊,行过去都要15分钟(正常人,但我不是正常人)。所以真系想食都无得食。可能拒就系听到我嘅心声,竟然喺公司附近开左间新架㖞,开左成3个月我先发现到。。。谭仔嘅味道我都唔多特别介绍。就讲一讲我新试的蕃茄汤底。不得不承认谭仔都与时俱进嘅,见到出面盛行蕃茄汤底,拒又整番个。味道就ok嘅,有拒原本汤底的鲜甜味道,再加埋蕃茄嘅香,汤浸面会有点红色的粒粒,像茄红素。但系就唔似用真的蕃茄熬出来,似系味素多,健唔健康就唔知喇,呵。可能无用蕃茄熬个汤底,唔系甘对得住大家,所以会放几件蕃茄系面到。我个人系欣赏拒呢个做法,但实际上唔大中意食生嘅蕃茄,所以都唔系好岩我。今次叫左个单送,墨鱼丸认真估唔到有成6粒甘多,真系剩食墨丸都够饱。同事话一向叫单送嘅料都会多d,但平时又真系贪心想食多一两个送,甘点好呢?两个人各叫一个送,互相食,又唔知会唔会抵d呢?