2019-03-15 113 浏览
突然好想食啲港式餐厅, 所以就同朋友去咗食呢间楼下冰室。里面大概可以坐到40-50人, 估唔到平价冰室都有港式感觉既设计, 而且不断强调蕃茄,令我更加期待佢嘅番茄浓汤通粉其实见到好多嘢都好想食, 但梗系叫咗招牌食先, 蕃茄浓汤加炒蛋通粉, 再配左个瑞士鸡髀. 朋友就叫咗自家制叉烧滑蛋饭。特色蕃茄浓汤通粉配牛乳炒蛋+招牌瑞士鸡髀$50份量算多, 蕃茄汤果然好浓郁, 汤底比较浓稠, 更会有蕃茄蓉, 睇得出汤底真材实料. 炒蛋用上牛乳, 果然好滑身, 仲有奶香, 好似食紧蕃茄炒蛋咁!!! 劲多蕃茄蓉!!!招牌瑞士鸡髀超香瑞士汁, 鸡髀已经劲入味, 而且好大只, 啖啖都系肉, 咁样配埋通粉, 超抵!自家制叉烧滑蛋饭 $50估唔到佢其他饭都整得几好食, 份量好多, 一个男仔都够食. 饭偏冧身, 个人会喜欢粒粒分明多啲xd 但蛋好滑身, 叉烧肉质嫩滑, 再加上豉油同葱花 好正鸡汤浸杂菇娃娃菜 $36叫咗个菜, 分量超多, 超足料,争啲食唔晒xd红豆冰+绿椰冰除咗番茄汤同鸡髀之外, 又一令我心心眼嘅系佢既饮品, 红豆冰可能都好多地方有得饮, 反而绿豆冰就唔多, 用上绿豆蓉加椰汁, 好好饮!!两杯红豆

特色蕃茄浓汤通粉配牛乳炒蛋+招牌瑞士鸡髀$50

特色蕃茄浓汤通粉配牛乳炒蛋

劲多蕃茄蓉!!!

招牌瑞士鸡髀
瑞士鸡髀

自家制叉烧滑蛋饭 $50
自家制叉烧滑蛋饭

鸡汤浸杂菇娃娃菜 $36
叫咗个菜, 分量超多, 超足料,争啲食唔晒xd
鸡汤浸杂菇娃娃菜

红豆冰+绿椰冰
除咗番茄汤同鸡髀之外, 又一令我心心眼嘅系佢既饮品, 红豆冰可能都好多地方有得饮, 反而绿豆冰就唔多, 用上绿豆蓉加椰汁, 好好饮!!两杯红豆同绿豆嘅份量都好多, 唔怕食晒啲豆, 净系得返椰汁xd
红豆冰 绿椰冰

整体都好食. 晚餐呢个价钱都算唔错, 性价比很高
为着佢嘅番茄汤同瑞士鸡髀同饮品, 会再去食!
2019-03-13
特色蕃茄浓汤通粉配牛乳炒蛋