2016-07-12 971 浏览
呢间餐厅嘅位置个人觉得都几唔起眼㗎,因为最近成日要行𠮶条街留意多咗啲铺头先发现到佢嘅存在,平时就咁行过都唔觉眼有餐厅喺度而呢篇食评系草埋两次一齐打嘅,两次用餐都试咗唔同嘢食,先讲下第一次嘅评价:第一次用餐日期系 2016年4月23日。我哋11点左右到,餐厅座位唔多,不过可能刚刚开铺无耐所以都无乜人。呢个系男朋友拣嘅冬荫功汤底。汤底除咗有冬荫功嘅微酸同微辣之外,仲有蕃茄嘅浓香味,口感好丰富。 而大爱酸菜嘅我就拣咗呢个酸菜蕃茄汤底,自选生滚材料拣咗鸡肉同木耳。 原来呢个酸菜系打碎咗变酸菜蓉咁嘅,捞埋落蕃茄汤到就变成酸菜蕃茄汤啦。每一啖汤都有好浓嘅蕃茄味同够酸,好味木耳爽口而鸡肉煮得刚刚好唔会太老! 呢度连面都系蕃茄面离,面身系偏软嘅,一碗面嘅份量都好多,食完好饱啊!跟餐有嘢饮,我叫咗一杯热柚子茶。好淡无乜味。仲加咗个小食 芝趣鸡翼,非常香脆热辣辣,好味总结我哋两个都觉得呢餐好唔错,绝对会再离!第二次用餐日期系 2016年6月18日。呢一日都系午餐时间离,11点几到,餐厅几乎满座啊!好彩刚刚仲有两个位唔使等位。今次我哋两个都试新嘢。我叫嘅墨鱼饼蕃茄面,加$6 转成蕃茄肉碎蛋浓汤。个面上枱时我

第一次用餐日期系 2016年4月23日。
香茅鱼饼冬荫功汤面
生滚鸡肉木耳酸菜蕃茄汤面
木耳爽口而鸡肉煮得刚刚好唔会太老!

跟餐有嘢饮,我叫咗一杯热柚子茶。好淡无乜味。
热柚子茶
仲加咗个小食 芝趣鸡翼,非常香脆热辣辣,好味
芝趣鸡翼
总结我哋两个都觉得呢餐好唔错,绝对会再离!

第二次用餐日期系 2016年6月18日。
呢一日都系午餐时间离,11点几到,餐厅几乎满座啊!
好彩刚刚仲有两个位唔使等位。

今次我哋两个都试新嘢。
墨鱼饼蕃茄肉碎蛋浓汤面
墨鱼饼蕃茄肉碎蛋浓汤面
我叫嘅墨鱼饼蕃茄面,加$6 转成蕃茄肉碎蛋浓汤。个面上枱时我有少少吓亲,因为好大碗啊!哈哈!呢碗面真系好足料,墨鱼饼有成三大块,面嘅份量又多,汤底亦都非常足料 好多好多蕃茄、蛋同肉碎!真系名符其实嘅浓汤啊! 墨鱼饼煎得几香,不过就略嫌味道淡咗少少。最后因为实在太多肉碎喺底,唔想浪费所以就连个汤都饮晒,饱到上心口!
鱼腐香芹蕃茄汤面
而男友拣嘅系鱼腐香芹蕃茄汤面。个汤底同我嘅对比 反差实在太大! 呢个系蕃茄汤里面夹杂住清香嘅芹菜香味,芹菜无盖过蕃茄味,两者兼备
最特别系个鱼腐,同平时食嘅唔一样,入面系鲮鱼球咁 咬落好香好爽滑,而且非常大粒!

两者相比,我比较中意香芹蕃茄汤多啲,不过男友就话中意浓汤。

今次又系嗌咗个鸡翼,跟餐加$9。香口而肉质嫩滑。
蒜香鸡中翼
最最后结论,我哋两个都决定下次会继续离!
如果系蕃茄迷嘅你 其实都值得一试!
2016-06-18
午餐