2015-10-16
闲日放假一早就去The One排队,10点去到䢂大堂,已经围起部分位置排队,前面有5个人,大约10点半有职员落派筹,每人再派粒抹茶朱古力,即刻开来食,味道好好,好浓抹茶味!之后搭䢂上18楼,大家依筹号排队,等到开门再入门口按机取票,然后坐低再等叫号码,逐个筹带入去,时间依香港人标准系慢,但我念学茶道文化嘅人要识慢活啩!终于等到我哋,店员安排我们坐靠窗二人枱,一排窗非常光猛,浅木家私,最吸引系场中嘅茶道台!枱櫈唔迫!好舒服!入场前店员会由头筹问每一位要唔要预约每日限量16份嘅蕨饼,我哋当然唔会放过呢个机会!要了一份,另外再要了份食家推介嘅京之精选!蕨饼($88)摆盘好靓,和式餐具,6片蕨饼,沾满抹茶粉,旁边放咗黑糖浆同抹茶糖浆!蕨饼软软的,质感好似 糯米糍有韧性,净食微甘,黑糖太甜,抹茶糖浆又太甘,我就两样都沾一啲,自己调制到啱自己口味啦!好好味!京之精选($98)摆盘好靓,乜都有啲,抹茶雪榚微甘好滑,有两款蛋榚,抹茶同黑糖,两款都好松软!不过抹茶味唔够蕨饼强,黑糖味微甜,红豆好甜糯,栗子较硬!红桑子未解冻咁!酸酸地较硬!忌廉无乜味,纯粹增加滑溜感!整体好味!茶钱($20)店员提醒好热!
闲日放假一早就去The One排队, 10点去到䢂大堂,已经围起部分位置排队,前面有5个人,大约10点半有职员落派筹, 每人再派粒抹茶朱古力,即刻开来食,味道好好,好浓抹茶味! 之后搭䢂上18楼,大家依筹号排队, 等到开门再入门口按机取票,然后坐低再等叫号码,逐个筹带入去,时间依香港人标准系慢,但我念学茶道文化嘅人要识慢活啩!
终于等到我哋, 店员安排我们坐靠窗二人枱,一排窗非常光猛,浅木家私, 最吸引系场中嘅茶道台!枱櫈唔迫!好舒服!
入场前店员会由头筹问每一位要唔要预约每日限量16份嘅蕨饼, 我哋当然唔会放过呢个机会!要了一份,另外再要了份食家推介嘅京之精选!
茶钱($20)店员提醒好热!金属茶壶和式,味道似麦茶!好味兼可以解腻!
店员斯文有礼,上茶加水都好勤快!两个女仔倾下讲下,悠闲自得咁倾到够钟! 之后攞单去柜台比钱,门口已经好多客人等紧位!
唔使点等就可以食到咁好味嘅抹茶甜点!正!