2021-09-04 123 浏览
之前想嚟试Mother of Pizzas🍕好耐,但每次都大排长龙,好彩今次排咗唔系好耐就可以入去啦! 喺门口就可以见到有几个大窑炉,仲有好多员工忙紧整Pizza。Mother of Pizzas系用传统炭炉制作薄饼,足料之余仲要风味十足,唔怪得咁多人嚟排队啦!.Menu主要系沙律🥗、意粉🍝同Pizza🍕,见隔离叫嘅野食份量都几大,所以我哋两个人就无叫太多野食,剩系叫咗一个Pizza同意粉。Pizza味道都有好多选择,仲可以拣两个口味各一半,价钱就以较高价钱嘅Pizza为准。.超级撤亚人肉肠 (水牛芝士、意大利San Marzano番茄、好多美式肉肠) (右) $178Mother of Pizzas嘅饼底系用意大利🇮🇹面粉嚟做,连蕃茄酱都大有来头,San Marzano嘅蕃茄肉厚,酸度平衡,非常适合用嚟做蕃茄酱。.肉食者之选! 蕃茄酱🥫X辣肉肠依个配搭一定无错,再加埋水牛芝士,真系好好味,另外,上面仲有新鲜Basil叶,减低左油腻感同埋感觉都Fresh啲! 不过👩🏻就略嫌唔够多蕃茄酱。.用窑炉焗嘅Pizza都零舍唔同,中间因酱料而变得软熟,而薄饼边脆卜卜,比较干身但带有面粉香。.我的
我的帕尔马 (水牛芝士、San Marzano番茄、火箭菜、帕尔马风干火腿、帕马森干酪芝士、特级初榨橄榄油) (左) $228
睇到相都觉得依个好吸引,面头舖满晒Parma Ham🐖同芝士碎🧀,底下就有火箭菜同蕃茄,食落啖啖肉,👩🏻就觉得味道因为有好多Parma Ham嘅关系稍为咸咗啲,同埋食落有少少油腻,因为除左有Parma Ham之外,仲有橄榄油淋系面,如果食一块既话都可以,但个Pizza咁大个,每个味道都有三大块,两个人分嘅话就有啲漏。
意大利肉丸肉酱意粉
意大利肉丸配上自家San Marzano番茄肉酱、帕马森干酪芝士
睇相以为唔系好多,但食完Pizza之后再食就一定食唔晒😂。肉丸系自家制,唔系好似xkea咁圆辘辘,卖相有啲岩巉,但味道系温柔嘅,每一粒肉丸都被番茄酱包住,好惹味。而意粉🍝就好al dente,依度嘅意粉都唔输蚀俾Pizza。
两个人👫食咗一个Pizza🍕同一个意粉🍝已经非常饱,如果多啲人嚟就可以叫多个沙律🥗share,就算一个人想食都可以order一片Pizza外卖🥡㗎,咁就唔怕食唔晒啦!
同之前嘅韩式Pizza比,👨🏽就比较喜欢Mother of pizzas嘅Pizza,成日都嘈住话要再食。而👩🏻就唔做选择啦,两款都咁钟意,why not both?!