2022-06-20 264 浏览
一大班朋友饭聚通常唔系打边炉就系食放题,不过哩类任食场好多时食物质素都唔可以抱太高期望,但今次拣上村牧场贪佢有得任食日本萨摩牛。上村就咁喺门口望入去以为店面好细,但入到去原来都好多位,大部份都系卡位,非常阔落舒服。上村嘅烤肉放题分左三个价位,以平日金黄时间计分别系$328/$$378/$588,限时100分钟,不过如果冇人等位基本上都可以继续坐。我地拣左最贵嘅萨摩牛飨宴套餐($588),佢除左可以任食多款萨摩牛之外,连海鲜都可以任食。每张枱都会有一部ipad,野食全部都可以经ipad落单,而野饮就可以喺出面自助区自由斟。虽然哩度冇任何罐/枝装装品,不过野饮选择都唔算少,各式咖啡、果汁、汽水、茶包都有。每枱都已经备有多款调味料。哩度最特别系佢嘅送餐服务,因为每张枱旁边都有条输送带,点餐后唔洗等好耐,食物就会经输送带送到,不过拎左食物之后,要记得揿上面嘅红色按钮,等车仔自动返回。食烤肉之前食啲菜垫下底先,和风菠菜清清地都唔错。泡菜唔会太辣,酱汁入味玉子就略嫌熟左啲。萨摩牛生拌牛肉 - 生牛肉好嫩滑,完全唔觉得腥,鸡蛋令口感更顺滑。食食下先见倒其中一张单张写住入会就可以送果物梳打,用手机/电

每枱都已经备有多款调味料。
和风菠菜、泡菜、酱汁入味玉子
萨摩牛生拌牛肉
食食下先见倒其中一张单张写住入会就可以送果物梳打,用手机/电邮地址就可以免费登记,当晚消费已经可以即刻储分。
 哩个萨摩牛套餐有七款唔同嘅萨摩牛可以任食,部份仲有几只唔同调味拣,不过因为哩个套餐同时仲可以任食澳洲同美国和牛,所以我地只系重点拣左几款试下。

萨摩牛牛五花、萨摩牛里肌肉、萨摩牛涮涮烧 - 三款萨摩牛雪花纹都好平均,因为比较多油脂再加上薄切,所以要时刻留意住火喉,烧到有血水渗出就可以反转烧,烧到净返少少红色就可以食,非常嫩滑。
萨摩牛牛五花、萨摩牛里肌肉、萨摩牛涮涮烧
萨摩牛壶渍 - 本身萨摩牛、澳洲同美国和牛都有牛壶渍,但因为牛壶渍本身份量都好多,入面有几款唔同肉,另外仲有洋葱同冬菇,所以我地就只点左萨摩牛壶渍黎试,佢里面嘅肉全部都有调味,嫩腍得黎非常入味。
萨摩牛壶渍
除左多款任食嘅萨摩牛,上村仲有四款稀有部份嘅萨摩牛可以加钱食,唔同价位嘅套餐top up嘅价钱会唔同,以我地本身嘅萨摩牛套餐计,加$38就可以食倒哩块萨摩牛内裙肉,佢有成手只掌咁大,都唔算贵。因为佢都几厚切,可以烧到五成熟时再用较剪剪成小块,食落好juicy又唔会太油。
萨摩牛内裙肉
蒜香澳洲和牛牛板腱  & 蒜香横隔膜- 牛板腱同横隔膜上面有超多蒜蓉,即使烧嘅时间会趺咁啲落炉底,但烧完仍然好重蒜香味,两款肉口感差唔多,食落带少少咬口。

蒜香横隔膜
激辛澳洲和牛牛五花 - 牛五花好重油香味,虽然话系激辛,但其实唔算太辣,辣度大约系小辣程度。
蒜香澳洲和牛牛板腱
葱盐美国和牛牛肋肉 - 牛肋肉有咬口得黎唔会太韧,因为加左葱盐,所以盲咁食已经好味。
葱盐美国和牛牛肋肉

牛舌 - 哩度嘅牛舌都有几款唔同口味,我拣左辣味噌,牛舌好弹涌,少少咸咸辣辣咁几惹味。
牛舌

鸡心 - 除左多款嘅牛肉,哩度当然仲有其他猪鸡羊食,我拣左比较少见嘅鸡心黎试,佢切到细细件咁就咁睇完全唔似内脏,食落肉质系比较实同少少弹口咁,未食过可以试下。
鸡心
松露风味牛扒 - 牛扒有手掌咁大块,厚薄适中,唔洗烧太耐就食得,冇筋肉质亦唔会太鞋。
松露风味牛扒
牛油粟米 - 粟米系粒装方便食,加埋牛油就咁食已经好食。

烧海老 - 海老都几大只,比平时打边炉常见嘅中虾再大只啲,肉质几结实爽弹。
松露风味牛扒、牛油粟米、烧海老
灸烧鳗鱼芝士寿司 - 虽然上村系主打食烤肉,估唔到啲寿司卖相同味道都非常唔错,比好多寿司放题店质素更高,仲得住唔少中价位寿司店。鳗鱼虽然唔系太大件,但加左甜甜鳗鱼酱同半融芝士都好好味。
灸烧鳗鱼芝士寿司

海胆&鲑鱼子寿司 - 鲑鱼子咸鲜味十足,海胆好鲜甜,美中不足系紫菜唔够干爽,不过以放题场黎讲都可以接受。
海胆&鲑鱼子寿司

烤牛肉寿司 - 牛肉好大块,完全遮晒下面嘅寿司饭,食落唔会太鞋。
烤牛肉寿司
抹茶蕨饼 & 朱古力迷你忌廉泡芙 - 抹茶蕨饼好烟韧抹茶回甘唔会太苦,朱古力泡芙够冻,非常松软。
抹茶蕨饼 & 朱古力迷你忌廉泡芙

最后仲可以每人拣一杯雪糕。
雪糕

总结,萨摩牛质素无庸置疑,牛肉种类同口味选择超多,惊喜位系寿司甜品质素都比想像中高,用运输带送餐非常新鲜,而且食物都好快送到又冇漏单,好啱一大班朋友黎。
和风菠菜、泡菜、酱汁入味玉子
萨摩牛生拌牛肉