2022-06-20
一大班朋友饭聚通常唔系打边炉就系食放题,不过哩类任食场好多时食物质素都唔可以抱太高期望,但今次拣上村牧场贪佢有得任食日本萨摩牛。上村就咁喺门口望入去以为店面好细,但入到去原来都好多位,大部份都系卡位,非常阔落舒服。上村嘅烤肉放题分左三个价位,以平日金黄时间计分别系$328/$$378/$588,限时100分钟,不过如果冇人等位基本上都可以继续坐。我地拣左最贵嘅萨摩牛飨宴套餐($588),佢除左可以任食多款萨摩牛之外,连海鲜都可以任食。每张枱都会有一部ipad,野食全部都可以经ipad落单,而野饮就可以喺出面自助区自由斟。虽然哩度冇任何罐/枝装装品,不过野饮选择都唔算少,各式咖啡、果汁、汽水、茶包都有。每枱都已经备有多款调味料。哩度最特别系佢嘅送餐服务,因为每张枱旁边都有条输送带,点餐后唔洗等好耐,食物就会经输送带送到,不过拎左食物之后,要记得揿上面嘅红色按钮,等车仔自动返回。食烤肉之前食啲菜垫下底先,和风菠菜清清地都唔错。泡菜唔会太辣,酱汁入味玉子就略嫌熟左啲。萨摩牛生拌牛肉 - 生牛肉好嫩滑,完全唔觉得腥,鸡蛋令口感更顺滑。食食下先见倒其中一张单张写住入会就可以送果物梳打,用手机/电
虽然哩度冇任何罐/枝装装品,不过野饮选择都唔算少,各式咖啡、果汁、汽水、茶包都有。 每枱都已经备有多款调味料。 哩度最特别系佢嘅送餐服务,因为每张枱旁边都有条输送带,点餐后唔洗等好耐,食物就会经输送带送到,不过拎左食物之后,要记得揿上面嘅红色按钮,等车仔自动返回。 食烤肉之前食啲菜垫下底先,和风菠菜清清地都唔错。泡菜唔会太辣,酱汁入味玉子就略嫌熟左啲。
萨摩牛牛五花、萨摩牛里肌肉、萨摩牛涮涮烧 - 三款萨摩牛雪花纹都好平均,因为比较多油脂再加上薄切,所以要时刻留意住火喉,烧到有血水渗出就可以反转烧,烧到净返少少红色就可以食,非常嫩滑。
牛舌 - 哩度嘅牛舌都有几款唔同口味,我拣左辣味噌,牛舌好弹涌,少少咸咸辣辣咁几惹味。
鸡心 - 除左多款嘅牛肉,哩度当然仲有其他猪鸡羊食,我拣左比较少见嘅鸡心黎试,佢切到细细件咁就咁睇完全唔似内脏,食落肉质系比较实同少少弹口咁,未食过可以试下。
烧海老 - 海老都几大只,比平时打边炉常见嘅中虾再大只啲,肉质几结实爽弹。
海胆&鲑鱼子寿司 - 鲑鱼子咸鲜味十足,海胆好鲜甜,美中不足系紫菜唔够干爽,不过以放题场黎讲都可以接受。
烤牛肉寿司 - 牛肉好大块,完全遮晒下面嘅寿司饭,食落唔会太鞋。
最后仲可以每人拣一杯雪糕。
总结,萨摩牛质素无庸置疑,牛肉种类同口味选择超多,惊喜位系寿司同甜品质素都比想像中高,用运输带送餐非常新鲜,而且食物都好快送到又冇漏单,好啱一大班朋友黎。