2019-03-14
系网上有不少media都报导咗一薯呢间小店,见到影片入面唧出长长嘅薯条,感觉好治愈,再加上满满嘅酱汁好似好吸引咁,所以一直都想揾日去旺角试下。咁岩当日系旺角唱完k,可以顺便当下午茶咁试下佢嘅薯条。店铺位置唔算难揾,因为附近街都系成排小食店,大概都知方向。店铺比想像中细间,最多只可以企5-6人。本来以为media报导后会大排长龙,但当日店里竟然无乜客人。当日印象中店内只有两位店员,即点即炸薯条,可能因为客人唔太多,所以唔使等太耐。餐牌主要分咗两种薯条,日本超长薯条、比利时粗薯条。今次试咗日本超长薯条先,因为好少见咁长嘅薯条。超长薯条配嘅酱料都有好几款,拣咗一阵先决定到(选择困难症发作haha)。我地拣咗绿魔酱,即系日本沙律酱+日本青芥辣酱。由于即叫即炸,都要等一阵先有,要有少少耐性。日本超长薯条配绿魔酱酱料都几足料,食到最后唔会无哂酱汁。至于薯条,真系好长好长,大概有一截手臂长?佢同预期中嘅口感真系好唔同,佢唔系m记薯条超级加长版,食落亦唔太有薯仔香,反而有啲油膱味。口感偏向爽口,但称唔上好食。炸出离亦唔系金黄色,而系偏焦嘅深啡色。因为薯条太长嘅关系,吉住食个阵好易断开,大家要小心翼翼地
见到影片入面唧出长长嘅薯条,感觉好治愈,
再加上满满嘅酱汁好似好吸引咁,
所以一直都想揾日去旺角试下。
咁岩当日系旺角唱完k,
可以顺便当下午茶咁试下佢嘅薯条。
店铺位置唔算难揾,
因为附近街都系成排小食店,大概都知方向。
店铺比想像中细间,最多只可以企5-6人。
当日印象中店内只有两位店员,即点即炸薯条,
可能因为客人唔太多,所以唔使等太耐。
餐牌主要分咗两种薯条,
日本超长薯条、比利时粗薯条。
今次试咗日本超长薯条先,因为好少见咁长嘅薯条。
我地拣咗绿魔酱,即系日本沙律酱+日本青芥辣酱。
由于即叫即炸,都要等一阵先有,要有少少耐性。
日本超长薯条配绿魔酱
酱料都几足料,食到最后唔会无哂酱汁。
至于薯条,真系好长好长,大概有一截手臂长?
佢同预期中嘅口感真系好唔同,佢唔系m记薯条超级加长版,
食落亦唔太有薯仔香,反而有啲油膱味。
口感偏向爽口,但称唔上好食。
炸出离亦唔系金黄色,而系偏焦嘅深啡色。
因为薯条太长嘅关系,吉住食个阵好易断开,大家要小心翼翼地食,否则好易弹到酱上身。
老实讲,呢款薯条同人share都会食唔哂,
因为食几条就好易滞,加上酱料,食到最后会好想放弃。
由于仲未试过比利时粗薯条,如果有机会我都会再试下,可能味道会好啲?
题外话/补充资料:
有样想赞,店家有提供纸巾及垃圾桶,都算几贴心。