2024-06-06 3048 浏览
酸种蛋挞($16)俾我打听到十二点半左右会出一转酸种蛋挞,嚟到唔系唔等埋个招牌吓嘛?对上一次食到咁脆咁层层分明嘅酥类就系Vission,两间店叮当马头同样出色啱啱出炉新鲜滚热辣,正!离远两米嘅人都应该听到我咬蛋挞嘅咔嚓声蛋浆甜度适中又唔会好流质,几滑嚟之前一早做research睇下有咩推介,试吓大师傅手势啦烟熏红椒粉芝士英式松饼($28)之前食过Ritz-Carlton 嘅scone,都系我心中香港排名头几位,呢度老板选料都大路,第一啖好香烟熏同芝士味,再食就食到甜甜地同红椒粉少少辛香但唔辣嘅,食完一个都唔算太口干烟熏红椒粉芝士酥皮法棍($36)玩酥皮玩到出神入化,将酥皮整到法棍咁非常有创意,咬开可以见到酥皮焗到蜂巢嘅结构,中心有少芝士,松得嚟仲keep到微微酥脆,一啲都唔油腻,正!蕃茄芝士丹麦酥($35)呢个酥都系好食嘅,可惜mozzarella薄咗ddd🤏🏻厚返ddd就好喇,蕃茄生咗少少,亮点basil酱好鬼香,蕃茄芝士下面有啲蛋黄酱都好食以上三款个味系比较mild,主要系食师傅技术热情果甜甜圈($32)其实本身冇谂住买,不过本人对热情果有种情意结,顺便试埋⋯⋯个甜甜圈本身都少少弹
酸种蛋挞($16)

蛋浆甜度适中又唔会好流质,几滑

嚟之前一早做research睇下有咩推介,试吓大师傅手势啦

烟熏红椒粉芝士英式松饼($28)

烟熏红椒粉芝士酥皮法棍($36)

蕃茄芝士丹麦酥($35)

以上三款个味系比较mild,主要系食师傅技术

热情果甜甜圈($32)

其实本身冇谂住买,不过本人对热情果有种情意结,顺便试埋⋯⋯个甜甜圈本身都少少弹,外层裹满粗粒砂糖,重点系个馅超有百香果汁味超酸超流心,就好似将一堆酸沙啪入口,一路食一路流口水

几样嘢就百几蚊💸⋯⋯食太多喇,好鬼饱⋯⋯留返个咖喱牛肉批下次试埋就心满意足

酸种蛋挞
烟熏红椒粉芝士英式松饼