📍La Rosabelle Bar & Grill📮马湾珀丽湾沙滩商场1楼6号舖.🙎🏽‍♂️见我从来无去过马湾, 决定带我去睇下系咩一回事, 以前一直都唔知呢个地方系点去, 原来系青衣搭接驳巴士10分钟就去到, 沿途既景色仲唔错添😌.落车之后见到珀丽湾, 旁边有一个小商场, 小商场再落去就系一个景色优美既沙滩, 而沙滩侧边有好多间唔同种类既餐厅😍.我地最后拣左一间serve地中海菜既餐厅, 难得黎到当然要拣一间特别一啲既餐厅试下啦茄子泥蓉配彼得包 HKD78Dip系希腊菜最出名既appetiser, 当年去希腊毕业旅行果阵差唔多餐餐都必定会order既item😏呢度主要以鹰嘴豆, 茄子或者红椒作为材料, blend到变为蓉再加其他配料调味🙃同希腊既做法有少少唔同, 厨师中间放左啲橄榄油, 有啲似食西餐既时候餐厅会提供黑醋mix埋橄榄油点俾食客面包食🤭食彼得包记住要趁热食, 千祈唔好好似我咁净系挂住影相, 搞到啲食物冻晒就无咁好味咖喇墨西哥牛肉夹饼 HKD138份量好多, 一碟有四件, 同彼得包既质地有啲相似, 而呢款系以夹饼形式去present, 中间放左牛肉碎同芝士, 沾埋餐厅秘制既蒜
📍La Rosabelle Bar & Grill
📮马湾珀丽湾沙滩商场1楼6号舖

茄子泥蓉配彼得包 HKD78

墨西哥牛肉夹饼 HKD138
份量好多, 一碟有四件, 同彼得包既质地有啲相似, 而呢款系以夹饼形式去present, 中间放左牛肉碎同芝士, 沾埋餐厅秘制既蒜味酱汁, 更有地中海风味😙
墨西哥牛肉夹饼

招牌地中海三色烧烤串配沙律及薯条 HKD198
唔洗拣一碟有齐鸡牛羊, 鸡串肉嫩juicy, 牛串香口惹味, 羊肉饼加入香草调味, 平衡返羊既膻味, 三款肉类都各有特色, 而且拌碟仲有沙律同薯条, 非常丰富😎
招牌地中海三色烧烤串配沙律及薯条

炭烧纽西兰牛扒 HKD248
上枱已经嗅到好香既炭烤味道, 心里面有少少担心会overcook, 点知一切开入面仲系粉红食, 熟成度岩岩好, 做到外面香口, 入面成功保留到牛肉肉汁既效果, 估唔到一间小店既牛排都做得几出色🤤
炭烧纽西兰牛扒

Suntory HKD60
望住蓝天白云, 饮返杯啤酒就最好不过🍻The Premier Malt’s Suntory系市面上既餐厅唔系咁常见, 麦味较浓, 岩晒钟意重口味既我🤫
Suntory

最后发现除左马湾, 原来将军澳同东涌都有分店咖, 唔知其他分店个view有无马湾咁靓呢🙃

#nonstopeatingdiarymediterranean
#nonstopeatingdiary地中海菜
#nonstopeatingdiarymawan