今日特意到蓝屋影相参观,行上少少见到有间日本风格既小店叫「职人食事」几令,招牌有条灯装饰,有个大大块既猫布幕,而日式餐单亦吸引左我入去。入面有少少深宵食堂个类风格。店舖比较细,只有两张二人枱,但过程见到都好多人买外卖。墙上两幅画都好得意,令人有身在日本巷仔宵夜既感觉。晚餐:三文鱼带子 & 三文鱼虾刺身丼 (送味噌汤)两个刺身丼都包括左蟹柳同玉子,即系四款菜式,三文鱼刺身系厚切,食落好有口感。带子同虾都系食到好新鲜既感觉,冻刺身点少少酱油配日本饭食,正~寿司拼盘(10件):餐厅定左寿司款式--三文鱼、吞拿鱼、甜虾、鳗鱼、北寄贝、蟹柳同蟹子。所有餐厅既菜式都系即叫即做,样样都整的好有心思。 我最钟意系吞拿鱼,纹理分明又无筋。小食:煎牛扒、三文鱼鲛、三文鱼鳍、烧茄子小食水准好高,特别系三文鱼鲛&鳍煎至鱼皮非常香脆,鱼肉入口即溶及带有浓香鱼油。想有置身深宵食堂既感觉,你都快D嚟「职人食事」享用小店既高质日本菜啦~

晚餐:三文鱼带子 & 三文鱼虾刺身丼 (送味噌汤)

小食:煎牛扒、三文鱼鲛、三文鱼鳍、烧茄子

• 三文鱼带子刺身丼
  • 烧三文鱼鲛