2021-08-11 39 浏览
最近去开上环工作,就发现系上环站出口隔离有一间Cafe,装潢以蓝色为主调嘅Cafe,门口位置系Pet—friendly,而我好啱打卡,入到去感觉好舒服,餐厅环境好寛敞 bluebirdcoffeehk 设有2层,地下层比较光猛,而二楼的设计有点像酒吧的感觉,灯光比较柔暗,另设有榻榻米及沙发,感觉更加舒适而餐厅主打提供咖啡、蛋糕、小食、pastryIce Drip- Tall Size $49 冰滴咖啡让冰块自然融化后,冰水滴在咖啡粉中慢慢溶出咖啡的风味,一点一点滴漏出萃取液,咖啡加入了冰块,但仍然好浓郁,口感都唔错Matcha Frappe (cream Based) - Tall size$49 抹茶鲜奶沙冰呢一杯沙冰饮品真系解暑必备,饮品表面有沙冰,冰凉透心,而且抹茶味道香浓又唔会苦涩,饮落冰感十足Chocolate -Tall size $38特浓朱古力呢一杯朱古力表面有拉花图案,但朱古力浓度略微唔够,可能餐牌上写了特浓,期望会好浓郩,但整体而言都不错Chocolate Chip Muffin $26 朱古力松饼朱古力味好浓郩,内里十分松软湿润,呢一个Muffin都算比较大件Ea
而餐厅主打提供咖啡、蛋糕、小食、pastry

Ice Drip- Tall Size $49

Chocolate Chip Muffin $26
朱古力松饼

Earl Grey Hazelnut Cake $45
伯爵榛子蛋糕
见到伯爵配榛子呢一个配搭,就一定要试下啦,伯爵茶味好香浓,而且好突出,口感香滑,唔会太甜,质地系慕丝为主,呢一款蛋糕系我最喜欢
Earl Grey Hazelnut Cake

Cinnamon Swirl $27
肉桂漩涡酥
呢一个肉桂漩涡酥有淡淡的玉桂味,口感好松脆,中间仍然保留到湿润口感,重点系唔会太甜,食完唔会觉得有腻的感觉
Cinnamon Swirl

整体来讲,呢一间Cafe 价钱唔贵,环境都几舒服,都值得可以再去下
2021-07-16
Earl Grey Hazelnut Cake