蓝色嘅店舖令到唔少人慕名而来。bookmarked咗多时,终于一尝究竟。一踏入德辅道西已经见到蓝蓝嘅Bluebird Cafe,虽然坐位已满,但都阻不了要一尝佢地嘅special coffee。眼见唔少人选购peanut butter latte,但怕漏嘅关系,所以拣咗coconut latte。原以为椰子同咖啡未必会夹得到,亦担心杯咖啡会用coconut syrup整出嚟,所以店员都特意介绍咗店舖系会采用椰子奶去整杯latte。第一啖,不得不承认唔系平时饮开flavored coffee嘅感觉 ,系唔讨好的。但饮多几啖,尝试到咖啡入面椰子奶嘅味道,饮惯咗开始觉得都几特别。总括嚟讲,店舖咖啡系有特色,不过对喜爱咖啡嘅人而言,相信有其他更好嘅选择。

2020-04-25