2023-06-03 692 浏览
今日同朋友一齐探下中环高质法国餐厅,系有意外惊喜~入面有独立红酒专区同bar区,识岩酒仲可以带番去饮,员工都系外国人,nice又贴心。餐前酒:CHARLES ORBAN CARTE朋友点了一杯champagne,以柑橘水果的香甜为主。餐包有三款可以选择,贴心端过来比妳自己选择。SMOKED SALMON 炭火熏制过的风味更佳,鲜咸透著淡淡烟熏味COTE DE VEAU PANNE用香料提前腌制,再炸至金黄外皮,酥脆而肉质香嫩迷人。完全冇膻味,系爱上尼道菜既原因。LAYER POTATO像甜品一样既外型,未食以为系甜品,食一啖先发现系薯仔,而且系炸到脆香,一层层既感觉就好让人以为唔系食紧薯仔~GRATIN DAUPHINOISE焗薯仔上面铺满芝士,而薯仔好绵密。两个薯仔烹饪方式唔同,但系都有惊喜。ROASTED CARROTSmini胡萝卜🥕系法餐必点菜,配上自家酱汁,面上仲有坚果碎,本身对红萝卜麻麻既我都忍唔住食多几条。今日又系开心既一日,可以拣到高质既餐厅,同一班朋友聚一齐。

餐前酒:CHARLES ORBAN CARTE
朋友点了一杯champagne,以柑橘水果的香甜为主。

餐包有三款可以选择,贴心端过来比妳自己选择。

SMOKED SALMON
炭火熏制过的风味更佳,鲜咸透著淡淡烟熏味

COTE DE VEAU PANNE

LAYER POTATO
GRATIN DAUPHINOISE
焗薯仔上面铺满芝士,而薯仔好绵密。
两个薯仔烹饪方式唔同,但系都有惊喜。

ROASTED CARROTS

今日又系开心既一日,可以拣到高质既餐厅,同一班朋友聚一齐。
2023-05-23