2023-08-03
朋友见我暂时去唔到旅行,特登 book 左响居酒屋嘅蓝鳍吞拿鱼解体宴带我去玩!等我一解思乡之愁 😍 今次真系一次非常特别同开心嘅体验,成个过程我地都劲兴奋,回程返屋企都非常意犹未尽 🥰去到坐低之后,就可以出去同条鱼打卡影相 🤩 真系唔系成日会有机会同咁大条吞拿鱼影相,仲要系咁近距离 😍 餐厅仲准备左 d props 比你影相果阵扮下野,劲好玩!活动当日 6:30pm 入场,解体宴就大约 7:30pm 开始,有晒足够时间同我地嘅鱼主角打卡 👍🏻 餐厅仲好贴心准备左 d 餐前小食比我地,有炸鸡同埋枝豆,非常适合配清酒啊 😋终于到左解体宴 🤩 首先由香港教育大学日本文化讲师暨日本领事馆「秋祭」文化活动主持 Charles Chen, Jr. 讲解关于蓝鳍吞拿鱼同埋日本饮食文化知识 🙆🏻♀️ 由解体开始一直到宴会尾声,Charles 都非常细心讲解蓝鳍吞拿鱼唔同部位嘅特别之处,同埋各种日本饮食文化 🥰 充分体验到餐厅对呢次解体宴会嘅用心,唔系只系不停讲“好味“、”好珍贵“咁食左一餐饭,而系令到大家知道每一道料理所用到嘅部位点解咁特别、好食嘅地方喺边度,用唔同煮法会点样提升到鱼嘅味道,绝对系有
终于到左解体宴 🤩 首先由香港教育大学日本文化讲师暨日本领事馆「秋祭」文化活动主持 Charles Chen, Jr. 讲解关于蓝鳍吞拿鱼同埋日本饮食文化知识 🙆🏻♀️ 由解体开始一直到宴会尾声,Charles 都非常细心讲解蓝鳍吞拿鱼唔同部位嘅特别之处,同埋各种日本饮食文化 🥰 充分体验到餐厅对呢次解体宴会嘅用心,唔系只系不停讲“好味“、”好珍贵“咁食左一餐饭,而系令到大家知道每一道料理所用到嘅部位点解咁特别、好食嘅地方喺边度,用唔同煮法会点样提升到鱼嘅味道,绝对系有得食之余,亦同时上左一堂好宝贵嘅日本饮食文化课 👍🏻
正式开始吞拿鱼解体秀 🤩 可以近距离睇真系超级难得嘅体验!睇住师傅手起刀落咁将条鱼解体,真系可以用震撼两个字黎形容 😲 除左睇到师傅强劲嘅刀功之外,中段餐厅仲安排左「中落」呢个环节,等我地亲自采刮「中落」赤身,自己拎住匙羹刮下刮下,好好玩好特别,呢个体验真系十分难得 😍 刮完之后再加上师傅整嘅葱,完成属于自己嘅ネギトロ,真系满足到一个点 🤤
料理方面,首先有南蛮渍虾同埋蟹籽豆腐做前菜,跟住就开始食山挂刺身,将山芋(日本淮山)放喺刺身上面,系一种健康食法,山芋口感杰杰地,配合弹牙嘅刺身,味道同口感都几特别 👍🏻 跟住就到刺身,分别系赤身、中拖罗、大拖罗同埋鱼鲛拖罗(镰拖罗),当中最特别嘅就系鱼鲛拖罗(镰拖罗),镰拖罗系吞拿鱼嘅膊头位,由于比较近心脏,所以油脂相对比较多,更重要系唔系成日有机会食到 😍 估唔到我居然有机会可以一试 🤩 一入口果阵鱼油味简直系爆出黎 🤤 然后几乎系入口即化,真心好高质好正好好味 😋 刺身唔够喉唔紧要,中段佢地会再有刺身比大家出去拎,一定可以满足食🤤 刺身之后系烧吞拿鱼下巴,估唔到咁多肉,然后咁 juicy 咁多鱼油,个皮又烧到脆脆地,点埋柚子醋味道好 balance 🙆🏻♀️
之后就系寿司,有刺身有火灸,带出左吞拿鱼唔同嘅味道 😋 然后就开始到热食~ 首先系用二十斤立鱼熬成嘅汤,个汤超奶白,又甜又香浓,连平时麻麻地鱼汤嘅我都饮到停唔到口 🙆🏻♀️ 跟住就系烧澳洲和牛同埋火灼拖罗,个和牛真心香得黎唔会太肥,餐厅系材料配搭方面真系好用心 👍🏻 最后师傅会将比较难整成刺身同寿司嘅鱼肉切碎,然后捞埋寿司饭整成手卷,呢个真心几饱都一·定·要·食 🤩 师傅即包即食,成个味道系鲜得黎好香,饭嘅比例唔会太多,完全系鱼肉嘅 creamy口感 😍 我本身饱饱地都忍唔住食左两件 🤤 最后就系甜品水信玄饼,食得咁丰富,最后黎返个清清地嘅甜品真系刚刚好 😌
当晚仲有一个好刺激嘅环节,就系抽食稀有部位,包括鱼眼同脑天等,虽然抽唔到,但成班人一齐拎住自己个 number 等抽真系好好玩,好似开 party 咁 🥳
另外仲有一个非常吸睛嘅地方,就系全港最大型自助清酒机 🤩 呢部机有好多款唔同清酒,每款都会有精米步合、米种、酿酒水源、酒精度同埋风格类型,大家可以透过呢 d 资讯揾到想饮嘅清酒,我同朋友都系第一次接触清酒,所以都拎左好几款唔同嘅酒返黎试,我地就发觉自己比较钟意爽呢种风格,亦都透过呢部机认识同埋试咁多唔同嘅清酒,真系非常难得,而且又可以开怀畅饮,呢晚真系特别开心 🍶
今次真系非常特别嘅体验,成晚嘅安排处处到体会到餐厅嘅用心,我同朋友都真系好感受到佢地系真心热爱日本饮食文化,同埋想带比参加者一个有得著嘅体验,而唔系单纯一餐饭咁简单 😆 成晚气氛好好,而且侍应都好热心又有礼貌,好似去左お祭り咁 💕 如果之后再有,真系极度推介你地去参加啊 🥰