2021-07-28
上环多精品咖啡店相信唔系新鲜既事,今日经过喔头发现又有新coffee shop进驻.呢间叫bluebird既coffee shop由内外都以宝蓝色为主调以及带住不同绿色植物做装饰带出原林既感觉.Ice Drip相比cold Brew,我更偏好Ice Drip.Ice Drip经过时间既滴漏令咖啡带出更醇香及完整既味道.咖啡入口香滑而不带酸,味道细腻甘甜,咖啡焙香醇厚而不过焦苦.Sunset由下而上顺序倒入橙汁,tonic同espresso后所混合而成既特调创意咖啡.同咖啡既名一样系温暖黄昏下既夕阳橙色,感觉相当温暖,柔和.入口先感受到一阵橙汁橘酸香,清爽又醒胃.再加上一阵tonic既碳酸气泡,甘甜中又带爽劲既口感.最后口腔缓缓带出espresso浓香焙煎香.Spinach Feta Cheese Lattice 芝士菠菜酥配皮重牛油香而且又唔会过油腻,入口又唔会黏牙.菠菜芝士馅creamy,带住一阵咸香芝士忌廉香,配上菠菜更清淡既配菜令整体无咁腻滞.Blueberry Yogurt 蓝莓乳酪杯乳酪口感稠密幼滑而且味道醇香,乳酪酸酸甜甜既味道好开胃,下午茶食都唔会过heavy.加上gra
Ice Drip
Sunset
Blueberry Yogurt 蓝莓乳酪杯
乳酪口感稠密幼滑而且味道醇香,乳酪酸酸甜甜既味道好开胃,下午茶食都唔会过heavy.加上granola增加脆卜卜口感.
朱古力松饼
未入口净睇卖相已经感觉到朱古力味好rich,松饼面上带住一重朱古力粒,香浓又唔会过甜.松饼质感软熟湿润唔会过干,入口唔会好黏口.食一啖香甜浓厚既朱古力后再配上一口醇香既Ice Drip coffee刚好中和朱古力甜腻感.