2016-02-29
呢排睇紧套日剧,入面的女主角极爱吃蟹~见倒佢食到津津有味,勾起我对蟹的热爱~睇facebook介绍左弘有个蟹极二段丼, 即刻约朋友去试下~~前一日book了位,book位果时都要订埋要几多个二段丼,我地book左一个二段丼先~下午6:30去到,店内未算有太多客人,不过坐低过多阵就已经全店满座了~店面有点细,我估计最多可以同时接待40个客人左右?而且位同位之间都几逼,我同朋友打对面甘坐一个挨墙的二人位,隔离再有一个二人位,我离开果时要隔离的人企起身让出通道我先走倒,有点麻烦~撇除地方浅窄呢点,其实弘的服务同食物质素都系唔错的~黎呢度系为左食蟹,当然要点蟹极二段丼啦~虽然只蟹唔算好大只,但个丼上台果时都系好有气势的~同埋个份量系一个人绝对够食的~ 蟹极二段丼的上层系一个蟹盖,内面系焗饭,饭的表面金黄色的是一层蛋浆,如果表面铺的是一层蟹糕就完美啦~ 蟹盖焗饭下面的是蔬菜沙律~二段丼的下层系飞鱼子蟹肉炒饭,仲有d蟹脚,睇见就留口水啦~蟹脚配埋一并送黎的汁一齐食,超好食~不过唔知系咪因为挂住食蟹脚,冷落左d炒饭,到食果时觉得d炒饭好似太冻,如果暖暖地的话我觉得会更好食~不过炒饭里面都有好
呢排睇紧套日剧,入面的女主角极爱吃蟹~
见倒佢食到津津有味,勾起我对蟹的热爱~
店面有点细,我估计最多可以同时接待40个客人左右?
而且位同位之间都几逼,
我同朋友打对面甘坐一个挨墙的二人位,隔离再有一个二人位,
我离开果时要隔离的人企起身让出通道我先走倒,有点麻烦~
撇除地方浅窄呢点,
其实弘的服务同食物质素都系唔错的~
黎呢度系为左食蟹,当然要点蟹极二段丼啦~
虽然只蟹唔算好大只,但个丼上台果时都系好有气势的~
同埋个份量系一个人绝对够食的~
蟹盖焗饭下面的是蔬菜沙律~
二段丼的下层系飞鱼子蟹肉炒饭,仲有d蟹脚,睇见就留口水啦~
蟹脚配埋一并送黎的汁一齐食,超好食~
不过炒饭里面都有好多蟹肉,都好正~
其实第二层的一间仲有一个碗仔放左三文鱼子带子O系里面,但我挂住食冇影相~
个带子应该有微微地烧过,唔系全生的,但系超好食超甜~
我觉得佢出色过只蟹tim~~呢个系小小的惊喜~~
另外仲点左个极丼~
鱼生好新鲜~
重点系想试$98两件的吞拿鱼,味道都唔错,不过不及之前o系另一间店食过的,不过都系好新鲜嘅~~
另外仲一人点左一杯蜜瓜乳酸,都好香蜜瓜味~
我觉得有点似食紧蜜瓜味软糖嘅味~哈哈~
饮饱食醉后,朋友话食蟹寒凉喔~
系时候要开动女仔专有的甜品胃,
去食番碗姜汁汤圆,驱下寒先~