2020-04-06
系香港食过几间船面都觉得麻麻,有d为左迎合香港人口味而失去正宗船面应有风味,今晚等我黎到呢间过江龙船皇睇下揾唔揾到泰国原味。餐牌简而精,汤面、捞面、小食同饮品一眼睇晒,反转就可拣埋食咩面。泰式粉面店必备调味架,辣椒粉、辣椒醋、鱼露。最初以为泰式炸虾卷系普通脆皮包住只虾,上菜一望觉得好似萝卜丝酥饼几特别,咬开发现外层系薯仔丝,外脆内软,劲香口。串烧鸡肉无烧到过火,几香,肉唔鞋,点埋沙嗲几正。讲下船面ge灵魂汤底先,入口充满牛味,亦带点药材味,微辣香甜,贴近泰国当地食到ge味道,正。船皇汤面集猪、鸡、牛于一碗,肉香滑软腍,丸十分弹牙,用左泰国货,远胜街市雪藏丸,炸猪皮好脆,一d油膉味都无。传统船面系细细碗一连食几碗,船皇都可以咁叫,但香港地秒秒钟几廿万上落,所以我拣左大碗河粉,好阔身,挂汤一流,份量又多,饱啊!冻泰仔奶茶用泰国银碗装住,由于预先冲好再雪,无得叫少甜,但比起「泰国甜」已经相当留手,香滑好饮。
泰式粉面店必备调味架,辣椒粉、辣椒醋、鱼露。
串烧鸡肉无烧到过火,几香,肉唔鞋,点埋沙嗲几正。