2020-06-23 1192 浏览
香港人钟意饮老火汤,呢间炖汤店起正荔枝角港铁站出口隔离,容易揾,而且汤水选择都几多,都系滋补款,男女老少都啱饮,有时行开附近都会特登过嚟饮啖汤,个人最欣赏佢个天麻川芎白芷炖鱼头汤。呢间胜在价钱亲民,出货快唔使点等,汤水无味精(所以会偏淡,可以问店员攞啲盐),店面整体都算卫生嘅(佢荔枝角店系外卖自助式,所以有时会出现啲嘢食完冇人收,积咗起张枱度嘅画面)。如果对汤水冇太大兴趣,佢都有糖水,蒸饭,中式小食可以试吓嘅,甜品个人推荐花胶炖鲜奶; 小食嘅佢个蒸白鳝都唔错,几鲜甜,不过好似系时令,唔系成日有。另外,好多人都知呢间店系某个TVB艺人开㗎啦,如果有心想见吓艺人,听讲佢周不时会亲自起店面服务,见过佢亲自收银,抹枱,收垃圾同跟单,对啲客人嘅合照要求有求必应,又会同客人讲多谢支持,几贴地。我起佢间铺见过佢2次,2次都系周五傍晚。

外卖自取
  • 天麻川芎白芷鱼头汤