2023-04-25 67 浏览
好耐之前就已经听过ATUM 超级有特色成幅画咁嘅Tea set🎨,所以一直都好想试佢哋嘅出品👀再加上好耐都冇同Food Boss食返餐精致西餐,所以寻日等Food Boss放咗工之后就去左尖沙咀K11 Art Mall入面既ATUM试佢地既dinner~餐厅嘅装修非常有情调,店员亦好好咁样安排咗我哋坐靠窗嘅位置(有出面嘅夜光影相系靓啲嘅!✨)我哋就试咗:/前菜/🥇红桑莓冰生蚝 $62🥈热情果冰生蚝 $62🥉蝶豆花青柠冰生蚝 $62话说Food Boss从来无试过食生蚝😂😂(佢平时都系食炒蚝或者烧蚝),今次佢哋餐牌有啲咁特色嘅生蚝配搭,觉得都系一次几好嘅机会比Food Boss 冲破吓佢嘅comfort zone🤓🤓(因为有啲人的确好怕生蚝会唔够新鲜所以好腥),而最后佢系真系克服咗嘅😙😙😙呢度嘅生蚝本身海水味比较重,但系上面就加咗唔同嘅水果同埋啫喱令到味道层次更加丰富~红桑梅甜、热情果酸、蝶豆花青柠清爽,所以各有千秋,不过相较之下蝶豆花嘅味道最淡,所以俾红桑梅同热情果抢咗风头🤣🤣不过整体三款都几好食!/主菜/1. 鲍鱼蟹膏炖饭 $188鲍鱼系铺咗喺面,蟹膏就应该融入咗饭粒入边,侧边就放咗

我哋就试咗:

/前菜/
🥇红桑莓冰生蚝 $62
🥈热情果冰生蚝 $62
🥉蝶豆花青柠冰生蚝 $62

/主菜/

1. 鲍鱼蟹膏炖饭 $188

鲍鱼系铺咗喺面,蟹膏就应该融入咗饭粒入边,侧边就放咗几块昆布(第一次见昆布有咁靓既花纹hahaha),建议可以放昆布喺底,再放一啖蟹膏炖饭,上面再放软稔入味嘅鲍鱼,之后一啖放落口😚😚

2. 烧八爪鱼•墨汁脆片•培根马铃薯 $208

呢个系今晚既冠军🏆!平时食开既烧八爪鱼多数都好干😅😅今次终于食到爽弹多汁既八爪鱼🥹🥹🥹Food Sec 本身就唔钟意食爽口弹牙既野,加上佢八爪鱼又好鲜甜,食完真系好满足😋😋如果加多少少汁应该会更加惹味!

/甜品/
咸蛋黄雪糕•豆腐雪糕•黑糖腐皮 $88

估唔到呢个甜品配搭又有啲惊喜!😮😮😮佢哋个咸蛋黄雪糕其实有啲似Food Sec挚爱既蛋挞雪糕🍦🍳你会食得出咸蛋黄碎,同一时间雪糕又打得好顺滑;豆腐雪糕又系,佢真系完美复制到豆腐既味道落雪糕,不过呢食落口会硬身一啲,感觉似雪芭多过雪糕~

味道:👩🏻‍💻8/10
性价比:👩🏻‍💻6.5/10