2016-11-30 2778 浏览
好耐都冇写食皮,唔系冇野食,系好鬼忙,放工后都系返屋企深归😪讲返正题,10月时要清年假,所以有时间去同BB出去食野,今日就去左铜锣湾食omakase,品尝有艺术气质的晚餐,今晚系我尝过最正嘅一餐日式舖😜唔讲咁多,介绍下今晚我地食乜先~😍今次图多,size又大,最适合数据量仲有剩嘅人阅读🌚,所有图都系由上至下,左至由整齐排列好。▽▽▽▽▽▽▽▽前菜▽▽▽▽▽▽▽▽𩽾康鱼肝,质感细腻,略带甘香油脂,十分嫩滑。白虾,好好咬口,但唔韧,味到鲜美爽口。白子,即系鳕鱼嘅精子,可能加上了墨鱼汁,较想像中冇咁腥,但口感好脆脆的。剩系前菜都已经打开了我的胃口了▽▽▽▽▽▽▽▽秋刀鱼▽▽▽▽▽▽▽▽秋刀鱼的滋味,很想了解?🎤唔驶问周姐卵嘅,问我啦,口感丰富,鲜味十足。▽▽▽▽▽▽▽▽香箱蟹▽▽▽▽▽▽▽▽靓一靓咁嘅,把蟹肉,蟹膏,蟹子整齐地放喺蟹壳入面,就咁睇个卖相已经可以令你胃口大开,先试蟹膏,甘香味浓,加上蟹肉和蟹子一齐食,就系食蟹的上等滋味,点上一些蟹醋,食得出香箱蟹的原味所在👍👍👍▽▽▽▽▽吞拿鱼刺身配仙人掌叶▽▽▽▽▽用大块紫菜包住紫苏叶咁大旧吞拿鱼,我个口唔够大入,所以都要细味品尝,吞拿鱼油香

唔讲咁多,介绍下今晚我地食乜先~😍

▽▽▽▽▽▽▽▽前菜▽▽▽▽▽▽▽▽
𩽾康鱼肝,质感细腻,略带甘香油脂,十分嫩滑。

白虾,好好咬口,但唔韧,味到鲜美爽口。

剩系前菜都已经打开了我的胃口了
白虾,墨鱼汁色白子,𩽾𩾌鱼肝
▽▽▽▽▽▽▽▽秋刀鱼▽▽▽▽▽▽▽▽
秋刀
▽▽▽▽▽▽▽▽香箱蟹▽▽▽▽▽▽▽▽
香箱蟹
▽▽▽▽▽吞拿鱼刺身配仙人掌叶▽▽▽▽▽
用大块紫菜包住紫苏叶咁大旧吞拿鱼,我个口唔够大入,所以都要细味品尝,吞拿鱼油香浓,鱼脂咇爆,加上紫菜包住紫苏,其实又唔觉得腻,不过仙人掌叶可以中和腻腻嘅感觉,同埋估唔到咁多肉同咁清甜。
拖罗
▽▽▽▽▽▽▽▽烧和牛▽▽▽▽▽▽▽▽
和牛加葱油香口,肉味浓,肉质嫩口。👍
煎和牛
▽▽▽蒜蓉味噌烧虾姑配丹波栗子日本银杏▽▽▽
好大只濑尿虾,中间夹小小面豉烧,香浓好味,虾肉肉厚弹牙,淡淡肉,正!
蒜蓉味噌烧虾姑配丹波栗子日本银杏
▽▽▽▽▽▽▽▽苹果芦荟啫喱▽▽▽▽▽▽▽▽
食过之前口感丰富嘅东西,食返个苹果芦荟啫喱,中和一下味蕾吧!
苹果芦荟啫喱
▽▽▽▽▽▽▽▽寿司▽▽▽▽▽▽▽▽
金目錭寿司,加上梅子酒泡,肉而不腻。

筋子寿司,纯正三文鱼子,小腥,入口有爆爆爆嘅感觉XDDD。

烧赤鯥寿司,烧过的加上少许黑松露,香气扑鼻!

吞拿鱼寿司,同上面吞拿鱼一样,口感十足。
金目鲷寿司, 筋子寿司, 烧赤鯥寿司, 大拖罗寿司
烧和牛寿司,用上A5和牛,牛肉鲜味特出

烧马粪海胆寿司,下层系紫菜天妇罗,一软一硬口感,很特别👍

寿司,卖相好像蛋糕,蛋香扑鼻。😋
烧和牛寿司, 海胆寿司, 蛋寿司
▽▽▽▽▽▽▽▽鱼汤▽▽▽▽▽▽▽▽
我最钟意饮汤,鲜味香浓鱼汤,i like。
鱼汤
▽▽▽▽▽▽▽▽甜品▽▽▽▽▽▽▽▽
木梨配巨蜂提子,清甜滋润。
木梨配巨蜂提子
桂花水信玄饼,桂花,去油解腻。
桂花水信玄饼
今餐真系perfect池