2018-07-09
同男朋友庆祝六周年纪念👫 可惜大家由学生变成上班一族,平日庆祝都只能够夜晚食餐饭,无得全日游玩,但仍然会玩心思谂下点庆祝❤️记得之前好hit嘅甜品画好啱庆祝节日去!好多情侣post相画到靓一靓,忍唔住bookmark咗,今次就啱哂timing去🤤嚟到先知原来餐厅仲有景睇,有个露台可以系外面chill下,本身都有好多块落地玻璃望到外面广阔嘅景色座位有bar枱形式同普通座位,bar枱应该就系食甜品画嘅地方,望到入面嘅甜品师点样为你炮制,厨具暴露在外所以都必须保持清洁先令客人更有信心~呢到除咗甜品画Improvisation之外,仲有唔同嘅单点甜品,但相信每个嚟嘅人都会拣呢个😚一开始可以选择画垫嘅颜色,有黑、白、灰啡三款拣,我拣咗黑色因为感觉型啲同埋bar枱颜色米白有个contrast会影相靓啲😛 如果有特别庆祝purpose,甜品师会俾张纸你写上庆祝语句甜品师会问我地有无对仼何食物过敏,之后有四支「画笔」,分别系唔同嘅蔬果味,我不便在此透露啦因为甜品师会俾你估下先嘅~ 每只味都好似浓缩咗,一食落去就好似食紧款蔬果咁😋 佢用唔同嘅技巧令到画作不止得线条,仲有好多花巧图案画完画之后再为画作添加装
画完画之后再为画作添加装饰,例如有果味粉、柑桔啫喱、焦糖脆脆、绿茶麻糬、朱古力布甸、黑朱古力片等等,每一款甜品都好有心思,味道同口感都比一般好👍🏿
自己特别钟意柑桔啫喱!平时无见过,食落酸酸甜甜好开胃,咬落仲有少少果肉🍊
最爆最正嘅位就系用液态氮整雪糕😍 对于无读chem嘅我系完全唔理解个过程🤣
见到好有舞台效果地喷咗好多烟出嚟,之后再倒雪糕入去个银盘,啲雪糕同液态氮好有化学反应,不断有「炸炸声」,啲雪糕仲有啲弹下弹下,最后变成一旧好硬嘅物体。甜品师将佢打碎,砌上画作,不过唔可以咁快食住因为会冻到痴住条脷😛
最后会加个龙须糖系雪糕上面,同埋写上祝贺语句🤤 成个过程唔只系整紧甜品,而系一幅艺术品❤️ 甜品师会主动帮我地同幅画合照,仲好好觉得自己未ready可以帮我影多次☺️
🍯Insomnia ( Milk with honey )
食完冰冻嘅甜品,呢杯Insomnia刚刚可以温暖番我个人~ 记得搅拌佢因为啲蜜糖会沉咗底,杯饮品暖暖地少少甜真系好warm好舒服
🍫Chocolate 70%
钟意苦啲甘啲朱古力嘅朋友仔可以试呢个。食完有各种甜味嘅improvisation,就可以饮呢杯缓冲下个味觉😌
感觉好多人会试一次就唔再试,但其实仲有好多单点甜品,又见到甜品师练习紧整花,而且试完觉得啲甜品好质素👍🏿 所以下次可以试埋其他❤️