2018-05-11 5936 浏览
前排听朋友仔讲 Atum 推出咗一份好靓既下午茶餐,于是就相约来到尖沙嘴 K11 试下。我哋大约四点几到,餐厅好多人,但兴幸坐到我哋想坐既窗边位!楼底好高,摩登既格调,外边仲有树影射入黎添,好舒服呀!餐牌上有好多咸点同甜品选择,我哋点个 high tea set for two 就好了!首先上既系一人一份「蔬菜沙律」;以柚子醋调味,好开胃喔!然后就到下午茶,白色长方形碟上放上咸甜相隔既 finger food,颇整齐而且很有美感!其中最爱咸点有「红菜头三文鱼」同「蟹肉沙律」;前者以威化脆饼作底,三文鱼油脂很平均,很肥美;后者以青瓜作底,清新而且淡淡蟹肉。第二行有四款可爱既朱古力,然后就系「吞拿鱼他他」配粉红色脆身饼底,「鹅肝冻批」配威化脆饼。再来甜品部分,「紫薯朱古力挞」有食用花作点缀,紫薯蓉不会太甜太腻,好好味喔!仲有两款以朱古力为主既法式蛋糕…三文治系迷你版既 open sandwiches;其中有烤巴马火腿配南瓜蓉,忌廉芝士等等。最后,就系马卡龙啦!分别系朱古力,咖啡,开心果同云呢拿味,款款都甜度适中呢!下午茶当然要配番杯无酒精既 mocktail 啦!个人推介「菠萝香茅姜味梳打
Garden Salad

Tuna
Foie Gras Terrine
Purple Yam Chocolate Tart
Moelleux
Parma Ham Chips with Roasted Pumpkin Puree
Macaroon
下午茶当然要配番杯无酒精既 mocktail 啦!个人推介「菠萝香茅姜味梳打」,虽然菠萝味不重,但有我钟意既香茅香味喔!
Pineapple, Lemongrass Ginger Ale & Elderflower, Peach Juice Mocktails
2018-05-06
Garden Salad