2020-06-04
一直想嚟Musea行下,果然冇令人失望,成个商场以艺术馆做主题,无论装修定布局都充满咗文化气息,行到攰就拣咗呢间同样充满艺术感嘅cafe用餐。餐厅虽然唔算大,但装修上融入唔少灯光效果,配上云石设计,令成个格局明亮开扬,仲可以欣赏到草间弥生同村上隆等艺术家嘅作品,艺术感非常浓厚,部份作品睇啱仲可以带返屋企。嚟cafe当然唔少得我最爱嘅抹茶,精致嘅拉花配上自家餐具,质感细致。Latte用上丸久小山园嘅宇治抹茶,茶味芬芳浓郁,配上丰盈嘅奶泡,呷一口回味无穷。先生拣嘅系Piccolo,配上印满蕃茄图案嘅小杯,添上几分玩味。Piccolo系一款意式咖啡,浓度介乎喺Latte同Espresso之间,浓淡得宜,入口顺滑。Curator Style Pizza系一款简单嘅薄饼,配上薄薄嘅莎乐美肠同芝士,系简单而幸福嘅滋味。鸡锤炸得外脆内软,依然保留肉汁,面头嘅水牛芝士呈半溶状态,味道较淡,同鸡翼非常合衬。意粉份量虽然唔多,但胜在材料丰富,有烟肉、菇菌同西班牙辣肉肠,加入蛋黄同Parmigiano cheese令味道更香浓惹味,长通粉亦煮得刚刚好,口感弹牙而且非常挂汁,整体质素唔错。喺度用餐有种被艺术品
喺度用餐有种被艺术品包围嘅感觉,令人不自觉会细嚼慢咽,慢慢感受成个氛围,系假日休闲用餐嘅一个好选择。