2024-02-27
怀石料理作为日本嘅fine dining,畀到食客嘅唔单止系味觉嘅享受,其独特同精致嘅摆盘都唔少得。最近去嘅呢间“梦”就将呢种特色演绎得非常好。摆盘非常吸引,唔少fd见到我社交平台嘅相片,都表示惊艳,仲主动问餐厅嘅资料。用杯仔装住嘅系烧粟米海草沙律,原黎上面嘅泡泡都别具心思,系同草莓打发成嘅泡泡,入口就系好自然嘅草莓香气。入面仲有提子同埋番茄仔,整体感觉就系酸酸甜甜好开胃。呢度其中一个摆盘特色就系师傅会按照四季做主题做摆盘,由于都踏入春季,因此师傅用咗好多花做摆盘。睇落真系打卡感一流,都唔舍得整散佢。由淡味食到浓味。果冻用咗粟米水整,淡淡嘅粟米香,左上角好似饺子嘅其实系芦笋,嫩口嘅,右上角烟熏八爪鱼好淋,炸物系樱花虾虾芋。装饰刺身摆盘嘅原黎系总厨自己画嘅第六幅画,真系有d艺术家嘅DNA。刺身分别系带子、鲛鲽鱼(右口鱼)同埋平政鱼,带子口感比较实,师傅特登用竹炭盐调味,因为豉油会太浓味;鲛鲽鱼永酸汁调味,不油不腻,平政鱼肉质紧实,鱼味重。素面上面嘅系炸松叶蟹肉,不过就唔系蟹棒,系似蟹肉忌廉薯饼咁。面上再有樱花虾钓味。目光鱼煎香好正,肉质紧实,加上本身全条软骨,可以放心进食。下面嘅系紫菜包
目光鱼煎香好正,肉质紧实,加上本身全条软骨,可以放心进食。下面嘅系紫菜包明太子鱼肉,肉质弹牙,似菱鱼球嘅口感。
北海道糯米risotto我好钟意,因为改用糯米之后口感好好多,唔会有传统risotto米粒好生嘅感觉,上面加上黑松露片,即刻高级晒升华晒。
最后嘅甜品又系好靓,主题系樱花树下嘅恋人,一次过食晒烧丸子、果冻、牛奶布丁、雪糕,一次过满足晒甜品嘅欲望
总结:食物水平高,卖相又靓,打卡一流。服务唔错,店员好好礼貌,全部菜式都会详细介绍,离开仲会提醒客人小心梯级。师傅都好nice几健谈,一次好好嘅用餐体验。大事大时大节想揾间好睇又好食嘅餐厅,呢间真系谂得过