2019-05-01
有外国朋友嚟香港 最好就带佢去食啲有特色嘅嘢同埋去啲有特色嘅地方同佢去中上环区游历一下影吓相再带佢黎呢一间“香港首间艺术私房菜馆”食四川菜我一直都好有兴趣!今次有藉口可以嚟试试佢啦Lunch Set有两款我哋拣咗全部𩠌都有兴趣既set A一上菜我哋就已经哇哇声因为实在系太~丰~富~啦~ 目测系两个人食唔晒架!两个前菜我哋都好满意特别系阔夫妻肺片 佢既牛杂薄切 一口一小块花椒红油好惹味!唔算太辣 但味道十足~十分香口 主菜出场四川回锅肉、麻婆豆腐呢两个𩠌配白饭一流!(老细见我地爬饭爬得咁快走过来同我地讲唔够白饭可以再添 so sweet)我哋同佢讲系因为呢两个𩠌真系好好食 个汁真系好好送饭!而且两个主菜嘅份量都好足料~每块回锅肉同每啖豆腐都可以大大啖咁食 超级满足食左几样重口味既 要食返啲清淡嘅中和一下味蕾呢个粗粮娃娃菜完全做到佢本份就快食完个时 老细话只要like 1 like 佢个Fb page 就有精美甜品送举手之劳啦!今日个甜品系酒酿汤圆 仲要系芝麻馅汤圆! 甜而不腻嘅酒酿汤圆可以话为呢一餐作一个完美嘅句号题外话:点解会话佢系同艺术集于一身嘅餐馆呢系因为你坐紧嘅明式花梨木枱同櫈
Lunch Set有两款我哋拣咗全部𩠌都有兴趣既set A
两个前菜我哋都好满意特别系阔夫妻肺片
主菜出场四川回锅肉、麻婆豆腐
食左几样重口味既 要食返啲清淡嘅中和一下味蕾
呢个粗粮娃娃菜完全做到佢本份
今日个甜品系酒酿汤圆 仲要系芝麻馅汤圆!
甜而不腻嘅酒酿汤圆可以话为呢一餐作一个完美嘅句号
题外话:点解会话佢系同艺术集于一身嘅餐馆呢
系因为你坐紧嘅明式花梨木枱同櫈 你都可以买返屋企~
而餐厅墙上面挂嘅每一幅画 都令你有置身于画廊嘅感觉。
一边享口福一边享眼福我朋友都话呢一餐相当满足!
PS. 𠮶日相当热 老细见到我哋一入嚟成头汗 又主动比纸巾我地 又问我地要唔要冻水 仲帮我地开大咗个冷气 超级细心又有人情味!加分加分