2019-07-26
地胆朋友介绍说不妨吃清汤牛腩面。.专登选择午餐时间之后到埗,店面企理、楼底又高系几舒服.反正平日好少到这区,点了个有齐三种牛腩的,就一口气试晒佢。.碗面上台,份量几足。.事不宜迟,饮一啖汤头,一饮,药材?嗯嗯嗯,那就是「药材牛汤牛腩」,不同外面那种「白卤水汤牛腩」,外面好多清汤腩其实落左唔少卤水料而且偏咸(成本这回事你懂的)。这间用药材煮牛汤心思放了在减低腻感,要赞一下。.今时今日,香港牛骨成本太贵,好难做到清汤腩,做得到要维皮贵到吓人。所以基本上,没有几多会用大量牛骨牛肉去做汤头的面食如清汤腩和越南牛河。食过越南当地牛河就明白。要好多牛骨跟肉先可以煮出那种甜味。.这个加了药材同香料的汤头确实令碗面和牛腩没有太腻感觉,唯一要注意,汤一旦唔够热了,药材既苦味会突显出来。都系果句好嘢趁热食。.佐料的萝卜够𩠈身、无起渣、也有甜味。.三种牛腩分别都煮得唔错,少少肥香口够软身无起渣也入味配埋汤头唔错。质素唔错,要吹毛求疵的话我自己偏好宁愿件数少尐同无咁一口一件也希望牛腩件也要大件一点就可以更食得出唔同既牛腩位置既特色同师傅手艺。.朋友呢个介绍唔错,无中伏。
专登选择午餐时间之后到埗,店面企理、楼底又高系几舒服
反正平日好少到这区,点了个有齐三种牛腩的,就一口气试晒佢。
碗面上台,份量几足。
佐料的萝卜够𩠈身、无起渣、也有甜味。
朋友呢个介绍唔错,无中伏。