2022-02-16
果日同老婆行開荃豐買電腦野,見6點幾又無晚市,一路行下附近又乜好食,行下行下去到荃昌,見到有間招牌小小古式叫養心亭,心諗藥膳既野唔係我杯茶,不過老婆話呢排食得煎炸野多,不如試下d健康d既野,咁就試下買外賣。歸到家見微暖就梗係即刻食,話曬雞湯就梗係先飲啖湯,一心諗住藥膳黎煮既野會唔會好大浸藥材味,係有d不過估唔到又好好味,d湯仲好有住家feel,再試下d雞都好滑唔"鞋",同埋幾鬼死足料,目測真係 1/4隻雞,62蚊外賣仲有折,性價比已經確得超抵,另外再試試老婆個嫩雞湯,都好鬼死清甜。聽收銀姐姐講叫我下次試下個肉骨茶同喇沙,下次一於試下先。另外小食我唔係好食得辣,所以麻辣都係揀小辣,個人推介最正牛肚絲,切得好幼身索曬d麻辣汁,送飯一流。如果下次我想再試就係堂食,再熱辣辣d食應該感覺會更好,個人都好小寫食評,不過又平又正又有heart既小店買小見小,點都要推介下。
藥膳雞湯