2014-10-14 581 浏览
无啦啦肠胃炎泻左两日,成个瘦晒 ﹗梗系要补补去啦,又黎药膳鸡煲,叫定指天椒豉油等食。上等药材花雕鸡窝汤底细,跟返 menu 打先,一向求其叫做药膳鸡煲或醉鸡窝算架喇。鸡件卖相唔错,等个汤滚起就掉晒落去搞掂。鸡件无腌过,闻唔到任何味道,酒味亦都无。上等药材花雕鸡窝汤底细,开呀 ﹗香气扑鼻,花雕、药材、红枣及鲜鸡味道非常 balance,唔会偏甜唔会带涩味!浅浅酒香夹杂药材红枣甜味,好味道!鸡件虽然略肥,鸡味又稍淡,皮又较厚,好采食落都唔系太差,汤底搭够,而且大滚后熄火,慢慢浸熟鸡件,肉质嫰滑,又保存到肉汁,好幸福啊 ﹗推介上水首选药膳醉鸡锅,香浓味美,越烚越浓郁,我净系今晚都饮左四小碗呀!虽然佢地系上水一,但我都系觉得我煮既醉鸡窝好味好多 ﹗因为自己食可以不计成本,用最靓既新鲜走地鸡、靓药材加靓陈年花雕麻,哈哈 ﹗澳洲和牛展,今次唔食普通肥牛喇,试试牛展啦。烚一烚 5 成熟即啪入口,味道不过不失,有牛味亦好软棉,唔系话特别好食,一该无妨,合格。同香港食开好结实、有咬口既牛展完全唔同。手打墨汁墨鱼丸,必食 ﹗保持高质数,劲鲜劲弹劲多汁,仲有墨鱼肉一粒粒添!正正正!墨鱼汁超香甜,非一般既鲜甜,冻肉舖卖雪蔵𠮶啲唔系黎架 ﹗小白滑,咩黎架?要问吓妹妹先知,即系鲜墨鱼滑并鲜虾滑啰。味道调得几好㖞,系咪自家调架?新鲜味浓,食到有爽口虾仁同弹牙墨鱼肉粒㖞!美国桶蚝,都好靓好鲜味,蚝汁香浓,一咬爆汁,质感弹弹的。一只够晒数,桶蚝都几滞吓,留返啲 quota 麻。依家先七点半之麻,已经食紧第二围喇,游水海鲜全部卖晒啰,惨!第 3 次黎帮衬,order 既份量刚刚好,全部清晒无浪费就最开心架喇 ﹗今次烚得耐左,又饮左几碗汤,唔理喇 ﹗饮多碗汤先加水,渌埋个乌冬先收工。烚完一大轮肉类、海鲜,汤底更香甜,味道更丰富,太美味喇 ﹗我最爱其实系手打稻庭,不过手打赞岐乌冬,都几好呢 ﹗乌冬索尽所有精华,咽韧滑溜,加埋指天椒豉油,惹味非常又开胃,搞到想食多几碗呀!见到汤大滚,掉个乌冬落去,用筷子温柔地拌散,散开再过几秒就食得喇!太腍会唔好食,再滚耐啲溶晒就更加唔洗食,哈哈。再推多次先!美味香甜药膳醉鸡锅,我最钟意饮药材汤。老板娘同两位千金都服务有礼又亲切,不过最近多左几位新丁小朋友侍应较为被动及唔多熟手,免强可接受。
2014-09-09
  • 指天椒豉油