2017-07-26 88 浏览
呢排湾仔开左间温哥华风味既越南餐厅,仲听讲长期要排队同好快售罄某啲菜式。见今日收早,即刻狗冲去试下,估唔到六点都几乎爆场,仲一路好多外卖。枱面贴左教人点食越南汤河既可爱小贴纸,加上一枝是拉差辣酱同一枝海鲜酱,最惊喜系筷子用左东南亚独有木筷,好有容和感。一场来到,一定要试下安格斯生牛肉汤河,一上枱浓浓药材汤味直扑入鼻,汤底系啡色,睇得出汤系足料以及长时间淆制而成。急不及待试左一啖汤, 药材香同牛肉清甜伴随芫茜独特香味,令人叹为观奇。随即加入青柠汁、九层塔,辣椒同芽菜, 用汤热力令芽菜处于爽脆而唔老既口感。河粉吸收左汤既精华,滑得来有弹性,感觉又唔肥,而且唔会吸晒汤,安格斯牛肉,薄薄一片,但牛味十足,而且又唔老,不过份量唔太多。不过问心,45大元一碗甘正既汤河,去边揾。而且可以加15大元有小食同餐饮,特饮倒外。我当然唔可以错过呢个机会。加左虾饼,有别于其他餐厅,虾饼系方形,而且系薄身,点上甜辣酱,竟然有三文鱼味道,内滑外脆,双重享受。另一小食,烧猪颈肉,肉身一啲都唔肥,甚至感觉唔到油腻,但又保持肉质鲜美有汁唔干,感觉几健康。最后当然整杯越南咖啡,上枱时咖啡正逐滴逐滴过滤紧,混合埋练奶,香味

最后当然整杯越南咖啡,上枱时咖啡正逐滴逐滴过滤紧,混合埋练奶,香味四溢,完全冇苦涩味,只有浓浓咖啡香,而且系回甘十足,细细一杯,为晚餐划上完美句号。