2021-10-05
// 一直都好想试位于苏豪区嘅 @ ,好有异国风情嘅泰菜酒吧,气氛好𝙘𝙝𝙞𝙡𝙡🥰。除咗有泰国菜式之外,仲有特色𝘾𝙤𝙘𝙠𝙩𝙖𝙞𝙡🍸,所以好啱𝙝𝙖𝙥𝙥𝙮 𝙝𝙤𝙪𝙧一边同朋友食野一边𝙘𝙝𝙞𝙡𝙡 吓,而且𝙨𝙩𝙖𝙛𝙛 好𝙣𝙞𝙘𝙚 所以成餐饭都食得好开心✨.𝙈𝙖𝙞𝙣𝙨① 𝙏𝙝𝙚 𝙘𝙧𝙮𝙞𝙣𝙜 𝙩𝙞𝙜𝙚𝙧 𝙨𝙩𝙚𝙖𝙠 “𝙨𝙚𝙖 𝙡𝙤𝙣𝙜 𝙝𝙖𝙞”🥩 ($228)// 牛扒系用咗𝘼𝙣𝙜𝙪𝙨 𝙧𝙞𝙗𝙚𝙮𝙚 𝙨𝙩𝙚𝙖𝙠 所以食落系满满嘅牛肉味❤️!! 今次𝙤𝙧𝙙𝙚𝙧咗𝙢𝙚𝙙𝙞𝙪𝙢 𝙬𝙚𝙡𝙡 熟度啱啱好✨内里粉嫩无血水,肉质软稔🍴仲会配埋泰国东北风味嘅𝙝𝙤𝙢𝙚𝙢𝙖𝙙𝙚 𝙣𝙖𝙝𝙢 𝙟𝙞𝙢 𝙟𝙖𝙚𝙬 𝙨𝙥𝙞𝙘𝙮 𝙙𝙞𝙥𝙥𝙞𝙣𝙜 𝙨𝙖𝙪𝙘𝙚🤌🏻,干辣椒碎带出咗烟熏香辣嘅味道,好钟意个𝙙𝙞𝙥𝙥𝙞𝙣𝙜 𝙨𝙖𝙪𝙘𝙚 本身味道出色之余,仍将个浓度调较得好好,唔会盖过主角牛肉嘅香气🤩//F𝙤𝙤𝙙:🌕🌕🌕🌕🌕🌗2. 𝙏𝙝𝙖𝙞 𝙗𝙖𝙨𝙞𝙡 𝙘𝙝𝙞𝙘𝙠𝙚𝙣 𝙨𝙥𝙖𝙜𝙝𝙚𝙩𝙩𝙞🍝 (𝙁𝙪𝙡𝙡 $148 𝙃𝙖𝙡𝙛 $78)// 小编觉得几贴心,可以有全份同埋半份拣,啱晒想试多啲菜式嘅人🙉~ 意粉偏宽身,硬度啱啱好偏硬身,颇有咬劲🤏🏼
𝙈𝙖𝙞𝙣𝙨
F𝙤𝙤𝙙:🌕🌕🌕🌕🌕🌗
The crying tiger steak
// 小编觉得几贴心,可以有全份同埋半份拣,啱晒想试多啲菜式嘅人🙉~ 意粉偏宽身,硬度啱啱好偏硬身,颇有咬劲🤏🏼 整体都几惹味,带微微香辣🌶,相比其他菜式无咁浓味,而且食完口感会有少少油腻。//
𝙁𝙤𝙤𝙙:🌕🌕🌕🌖🌑🌑
Thai basil chicken spaghetti
𝙎𝙠𝙚𝙬𝙚𝙧𝙨🍢
// 串烧系泰国菜嘅灵魂(๑•̀ㅂ•́)و✧ 小编觉得整体价钱都合理😚,而且都会配有自定制嘅𝙨𝙥𝙞𝙘𝙮 𝙙𝙞𝙥𝙥𝙞𝙣𝙜 𝙨𝙖𝙪𝙘𝙚,私心觉得酱汁真系几唔错,值得试试ᕕ ( ᐛ ) ᕗ //
② 𝙒𝙖𝙜𝙮𝙪 ($32)
// 和牛肉质软熟,而且牛味颇浓,沾埋酱汁更加惹味。//
𝙁𝙤𝙤𝙙:🌕🌕🌕🌕🌕🌑
③ 𝙀𝙜𝙜𝙥𝙡𝙖𝙣𝙩 ($28) // 茄子微炙过但又唔会过腍🍆,不过就唔算好特别啦。//
𝙁𝙤𝙤𝙙:🌕🌕🌕🌕🌑🌑
④ 𝙉𝙖𝙚𝙢 𝙨𝙤𝙪𝙧 𝙥𝙤𝙧𝙠 𝙨𝙖𝙪𝙨𝙖𝙜𝙚 ($36)
// 肉质偏韧身🤏🏼🥺,带啲酸酸地几特别,不过肉质比想像中榎喔🙊~//
𝙁𝙤𝙤𝙙:🌕🌕🌕🌕🌑🌑
Naem sour pork sausage
⑤ 𝙋𝙤𝙧𝙠'𝙨 𝙣𝙚𝙘𝙠 ($32)
// 猪颈肉正常发挥🐖,肉质都算几稔身,肥瘦均匀。//
𝙎𝙢𝙖𝙡𝙡 𝙗𝙞𝙩𝙚𝙨
⑥ 𝙎𝙧𝙞𝙧𝙖𝙘𝙝𝙖 𝙘𝙝𝙞𝙘𝙠𝙚𝙣 𝙬𝙞𝙣𝙜𝙨 ($72)
// 鸡翼开咗一半所以食落都好方便,用咗是拉差甜辣酱食落唔会好辣反而甜甜地好开胃🤤//
Sriracha chicken wings
𝙎𝙞𝙜𝙣𝙖𝙩𝙪𝙧𝙚 𝘾𝙤𝙘𝙠𝙩𝙖𝙞𝙡🍹
⑦ 𝙈𝙖𝙞 𝙏𝙖𝙞 🍍🥃($110)
// 渐层分明,但偏向少烈🥳 店家都好好会提醒一定要搞匀先好饮,但整体觉得偏甜🙊,最后有少少似糖浆浆住喉咙嘅感觉。但𝙤𝙫𝙚𝙧𝙖𝙡𝙡 都唔错! //
Signature cocktail
Mai tai
⑧ 𝙎𝙖𝙗𝙖𝙞 𝙎𝙖𝙗𝙖𝙞🌿 ($98) // 有少少意外香茅味几重,但饮落又可以解腻同埋味道清新啲🤩,几特别同埋可以饮到泰国嘅味道哈哈😆//
Sabai sabai
⛪️H.O.P House on Peel (中环)
中环卑利街63-63A号地下A号舖