2018-02-09 34 浏览
平时好少上嚟苏豪区食嘢,估唔到夜妈妈苏豪区都有好多食肆营业。除此之外,仲有好多酒吧,好多外国人喺度聚集,好有气氛。 今晚我哋去呢间餐厅其实都系酒吧嚟㗎,不过又有埋嘢食,而佢主打系乜嘢呢?就系比利时菜。我谂好多人都冇试过比利时菜,就等我哋一齐嚟试下啦。 黎到比利时餐厅一定要饮下比利时出嘅啤酒。即使唔钟意饮酒嘅你,喺度总会拣到一款啱你嘅酒,无论系酒精浓度小或多都应有尽有。如果唔识拣都唔紧要,因为呢度嘅待应生都系香港人嚟㗎,佢哋好耐心咁样介绍一啲酒畀我哋。 而今次我哋就饮咗一支黑啤,叫Rochefort 8, 听佢介绍,应该系啤酒名牌嚟添。唔似其他黑啤咁,呢支入口容易,而且有一阵谷物味道,入口好醇,极力推介。 另外叫咗一杯无酒精嘅mocktail,青苹果味嘅梳打,甜甜地好清新,但系冰块多左啲啦。呢个前菜系叫Tomato Aux Crevettes, 系啲虾仁加埋啲忌廉酱酿入 一个蕃茄里面, 卖相整得好靓,亦好好味 ,酱甜甜地,有少少似沙律酱,虾仁好爽。Belgium Ham&Shrimp Croque, 呢度菜有啲似沙律卷 外层炸到好脆,好香口, 里边系一啲火腿夹埋虾嘅肉碎。 好多青口呀!
好多青口呀! 呢煲系忌廉青咖哩汁煮青口,青口份量好多, 肉质非常嫩滑,干净无沙。食落去辣辣地好惹未。
呢度啲薯角都炸得好好味,明显系新鲜嘅薯仔切出嚟,份外柔软。
而我哋主菜系烧春鸡,烧春鸡斩开咗两半,鸡肉非常之嫩,尤其是系鸡髀𠮶位。而且鸡皮烤得又香又嫩滑,好香香草味,正

甜品梗系要嚟个比利时嘅朱古力心太软啦。比利时最出名就系朱古力,味道特浓,蛋糕松软,甜度较高。
呢度嘅客大部分都系外国人,就算身在香港都可以感受到外国嘅气氛,唔错唔错。

• Rochefort 8