2021-09-03
契妹生日话想食法国菜,五人晚聚就由佢拣咗去中环一试「Bouchon Bistro Français」。法式小馆面积不大,但胜在楼底高高,满座时都唔会觉得过份嘈杂。墙上简单挂出嘅画品全部都系同法国文化有关,摆出嘅酒瓶亦均为法国出品,法国主题非常全面。玻璃窗身后嘅厨房透明度十分高。用餐大堂摆出嘅全为二至多人合拼式高櫈散座,年长嘅食客有机会坐得唔系咁舒服。桌上有齐备嘅自用餐具及口罩套,简洁卫生。店内光线偏暗,小肥眼力唔系太好,想细阅两页餐牌都有少少难度,幸好之前于官方网页已经睇过,并早已选定食物及餐饮。话明系庆生当然系要饮酒酒啦!点好菜,温婉嘅服务生随即送上皮脆包松软嘅暖手面包。Escargots de Bourgogne – Burgundy Snails, Herb and Garlic Butter($98/半打;$178/一打):法式蜗牛软润中带点弹牙,简单以香草及蒜香牛油调味即增添芬芳及惹味。Assiette de Foie Gras – Terrine of Foie Gras & Seared Foie Gras, Toasted Baguette, Fig Chutney($
法式小馆面积不大,但胜在楼底高高,满座时都唔会觉得过份嘈杂。 墙上简单挂出嘅画品全部都系同法国文化有关,摆出嘅酒瓶亦均为法国出品,法国主题非常全面。 玻璃窗身后嘅厨房透明度十分高。 用餐大堂摆出嘅全为二至多人合拼式高櫈散座,年长嘅食客有机会坐得唔系咁舒服。 桌上有齐备嘅自用餐具及口罩套,简洁卫生。 店内光线偏暗,小肥眼力唔系太好,想细阅两页餐牌都有少少难度,幸好之前于官方网页已经睇过,并早已选定食物及餐饮。 话明系庆生当然系要饮酒酒啦!
契妹同佢哥哥就分咗客红酒炖牛肉「Boeuf Bourguignon – Braised Black Angus Shoulder, Red Wine, Bacon, Mash 」($268)。
啱啱做完运动嘅K兄就要咗份肉眼扒「Entrecôte “Ribeye” 」($318 for 340g)。 Tartare de Filet de Boeuf – Toasted Baguette, French Fries($268 for 230g):XO仔点嘅牛肉他他色泽红润艳丽,中央嘅生蛋黄亦橙亮鲜明,捞匀哂黎食,生牛肉嘅质感柔滑软熟,味道更加系恰到好处,芳香鲜浓得黎完全唔会觉得好咸,个人诚意推介。