2010-11-21
一向以来,我都觉得在游客区做外国人生意嘅中菜餐馆,永远都系价钱贵,食物平凡,质素亦尤如外国唐人街餐馆东施效颦一般,香港人食必定叫把鬼回水。不过苏豪区附近有一间极有中国特色嘅小店,将我呢个谂法纠正,而且口味亦相当适合香港人口味添...呢间红双喜装修极有中国节日气氛,全间餐厅都系红色为主,墙上挂上大大小小各种喜庆装饰,既似中国人过新年,又似嫁女取新抱,就算香港人睇到都觉得特别兴奋。加上门口一块相当抢镜嘅红色牌扁,夜晚行过真系点都会吸引到你目光。餐厅虽以苏杭菜为主打,但亦有部份港式菜式及西式甜品供应,明显唔系正宗,但我觉得只要好食就可以。餐前小食好特别,点心蒸笼内放上几粒合桃,俾鬼佬开饭前佐酒倾计,的确系别出心裁嘅好选择。香炸芝士春卷($60/4条) - 大大条萝卜丝春卷混入芝士,热辣辣嘅芝士够晒香滑,食落有少少似去Pizza Hut食芝心批感觉,既饱肚又好味,值得一试。雨花海哲头($64) - 莴笋咬落青翠多汁,口感爽脆,配合同样爽脆嘅海哲头真系最佳组合,加埋麻油淅醋微香,醒胃好味。四季豆酱爆猪柳($68) - 近似川菜煮法,将厚身嘅四季豆跟猪柳条一齐落镬爆,豆香跟肉香配合相得益彰,惹味非
四季豆酱爆猪柳($68) - 近似川菜煮法,将厚身嘅四季豆跟猪柳条一齐落镬爆,豆香跟肉香配合相得益彰,惹味非常,而且四季豆够厚身,食落口感相当唔错。
香煎锅贴($56/8只) - 餐牌上锅贴同饺子都标榜系自家制作,而且更加系招牌菜,当然点都要试下。锅贴底部煎得金黄酥脆,不过肉饀部份较平庸,肉汁未够丰富,绝对摸不著头脑点解可以做招牌菜,实在莫名其妙...
以食物质素,服务水平同呢区价钱收费黎讲,红双喜都算应有水准。虽则小店目标顾客以外国游客为主,但以其特色装修同风味,绝对值得一试。