2019-05-03 1561 浏览
提起旺角,就梗喺人来人往、多人多到不得了嘅城地方,但旺角外围,可以静到近乎人影都无只。今晚同友人嚟到「苏妈厨房」食私房菜,真喺有少少寻宝嘅感觉,友人就话喺so far嘅感觉,因为沿豉油街行到笃尾,只喺7:00pm啫,四周围都好夜阑人静咁,好似去咗好远咁。「苏妈」属小店经营模式,推门内进,环境一眼睇晒,4张小方枱,顶多开到14个位,少少逼夹。但一室紫白配衬,几盏精致吊灯,令气氛有种柔和感。睇见厨房前摆放好多饭壶、汤壶,无特别过问店主,可能喺做附近写字楼嘅另类「包伙食」?!讲明喺小店,菜式不能提供太多,从餐牌所见,A至I共9款,款式不拘一国,有小食,有沙律,有主菜,亦有甜点,可以讲喺全日供应嘅餐牌,包餐饮,应该喺主理人「苏妈」嘅手本菜式。除此,「苏妈」嘅晚市亦会提供私房菜,有咩想试,或有咩唔食得,即管跟店主沟通吓点安排。而今晚我哋就喺嚟试试私房菜,由于我哋几个乜都食,所以,就由「苏妈」发办,每位$258,无加一。苏妈靓汤先嚟喺苏妈靓汤,亦喺店主嘅诚意之作,无添加,无味精,仲大大煲放出嚟可添饮。一煲喺青红萝卜煲猪骨,好家常嘅味道;另一煲喺素汤,有雪梨、莲藕、蜜枣、南北杏……等等,味道几清,但
,好似去咗好远咁。
?!

苏妈靓汤
一煲喺青红萝卜煲猪骨,好家常嘅味道;另一煲喺素汤,有雪梨、莲藕、蜜枣、南北杏……等等,味道几清,但感觉滋润。
带子松露多士

用上鲜带子嚟做,味道自不然鲜甜爽口,下松露酱亦无手紧,细细件嘅多士都落成一大抹,故此松露嘅幽香劲突出,唯挑剔位喺啲多士摊凉咗,未够脆热。
糖醋素咕噜

素咕噜喺以猴头菇嚟「扮嘢」,外观都几似架,而个糖醋推得几好,酸香不呛喉,而且,薄薄包住啲猴头菇,唔会话太杰身浆住晒。
香煎猪鞍配三色椰菜花薯蓉

一容有两大件猪鞍扒,又配上大量沙律菜、椰菜花薯蓉,份量大足,3个人「些牙」就啱啱好。猪鞍扒烧得几靓仔,带点焦香,切落都几腍身,入口有点点爽口,富肉汁,喺不俗嘅质素;初头无为意个餐牌,以为就咁得薯蓉再加啲紫薯粒,食落有啲爽爽哋,原来喺椰菜花,估唔到咁嘅配搭几OK啫。
黑椒烟鸭胸炒意粉

炒意粉易做,但就未必做得精,不过,「苏妈」手势唔错,意粉炒出嚟入口有韧劲,个人就最怕腍晒嘅意粉,但再少啲油就更好。而鸭胸好有烟熏香,软软腍腍,配意粉喺好拍档。
黑椒烟鸭胸炒意粉
朱古力挞

最后喺一人一客朱古力挞,外观睇落就好似好正喇,立即试试先。入口,朱古力酱做得既柔滑而挺身,朱古力味郁浓,喺质素嚟;牛油皮嘅挞壳都OK,但以个人口味而言,未算极松化。
朱古力挞
骤眼所见,嚟帮衬嘅都喺熟客居多,或附近嘅家庭客。确实,嚟到用餐,感觉真喺好家常,招呼好亲切,故此,唔好太当喺食私房菜,反而当喺去朋友屋企食餐家常饭。整体而言,食物嘅质素就so far so good咁啦,定价个人觉得有少少贵,反而,计落散点似乎更划算