2010-10-10 43 浏览
之前己经同朋友黎过呢度食好几次,其中一次系我本人0既生日,亦都试过包佢地个房开生日PARTY,总体黎讲食物唔算系好PERFECT,但系作为一个朋友倾偈0既地方,呢度都算系一个唔错0既选择。至于今次晚饭同一个公事上0既朋友食,佢今次专诚带左枝红酒黎谂住开黎饮,不过由于开瓶费要两百,所以最后就放弃左。另外,由于最后进餐0既时候己经差唔多9点,担心太晏食饭对身体唔好,所以是日我地两个都系要左个2-COURSE DINNER,另外我个人亦点左3只生蚝。特别一提0既系,呢个餐厅一直有OFFER大概6/7 种生蚝,虽然呢度绝对唔系一间正式0既蚝吧,但系佢地0既生蚝都算系好新鲜,质素都算系唔错。我个人点左GILLARDEAU,PEARLE BLANCHE 同PEARLE NOIRE 各一,其中个人认为GILLARDEAU 最正 (虽然系咁多种最贵,但都系42蚊,都OK 啦) 蚝身带有唔算太咸0既海水味,加上蚝本身0既鲜甜味,真系一试难忘。食过STARTER,接住黎0既系另一个APPETIZER,其中包括烟三文鱼、SHRIMP SALSA 等等。其中,我个人认为个风干火腿+蜜瓜比较合我口味。食完一个S

食完一个STARTER,始终觉得好似未食野咁(是关我BOOK 左8点,但系等朋友等到9点...),所以决定喺中途加左个蘑茄汤,所以当我朋友食个MAIN COURSE 0既时候我仲饮紧个汤。但系由于佢地又唔记得我加左呢个汤,所以佢地同时整晒两份牛扒,其中我𠮶份最后食𠮶时仲冻晒...(但系我谂点解佢地冇同我保暖...)

ANYWAY,个人认为如果唔系特别饿,确实冇乜一个好特别0既理由要点个汤,另外如果唔系个牛扒迟左出黎,相信成件事会完全唔同,因为佢本身唔算好肥腻,肉质亦算丰富,如果趁热食会系一个好0既MAIN COURSE。

呢度环境俾人一种比较舒服0既感觉,所以要庆祝纪念日同饮野倾偈都算系一个几好0既地方,而且价钱亦都唔算好贵,所以过去一年一直都有介绍俾朋友。如果唔系今次个餐厅唔记得我加左个汤而早整个MAIN COURSE,相信呢餐晚饭会更加好。
几款不同的生蚝
Appeitizer