2016-08-03 312 浏览
同同事做完晒一日要做嘅工作,一齐行咗去旺角觅食, 当行到去豉油街吉野家嘅时候,我同我同事都异口同声的话要把握下午茶时段最后三分钟作最后冲刺! 今次我就拣咗一个较为新啲嘅饭, 佢嘅全名系”蘑菇薯蓉鸡丝饭”第一啖入口我系先试一试个汁嘅味道, 我觉得系偏咸,但甜度适中! 当混合酱汁同埋白饭然后进食个下就觉得佢个咸甜比例还算啱啱好唔会觉得太咸!依一个饭嘅鸡丝唔算多, 其实可以话系算少, 我本人喺咀嚼啲鸡丝嘅时候,就觉得佢冇乜鸡味, 薯蓉亦都唔系特别食得出,因为佢已经融化喺汁里面.  但系我最想同大家分享嘅就系呢个饭应该系绝大部分人都好容易接受到,而佢嘅味道系香港人都会觉得似曾相识嘅, 佢就系好似"金宝忌廉蘑菇汤"𠮶味道!总括嚟讲依一个蘑菇薯蓉鸡丝饭,我觉得好适合香港人口味值得一试!
蘑菇薯蓉鸡丝饭(下午茶餐)