七一的长假期,同父母出黎中环行下,佢地以前系港岛返工,退休后都无出过黎。假期中环会少啲人,可以轻轻松松行下街,睇下呢几年变左几多。四处游走,阿爸话上黎兰桂坊睇下,顺便又撘下最长的扶手电梯,行到攰攰地就入左Sodam chicken,话要试下年轻人喜欢的韩国炸鸡㖞。虽然六点几咁早,都有几枱客食紧炸鸡饮啤酒,生活悠闲写意。坐低睇下餐牌,有二人餐同四人餐,仲有不少散点食物,多元化,而且价钱一啲都唔贵。四人餐看似太多吃不完,就点了二人餐($398),加多一杯饮品就好了。跟餐的饮品要了蜜桃汁,哗,劲浓厚的果汁来,完全无加水加冰变淡,桃味超浓,果香十足微甜,好好饮二人餐中选了凯撒沙律,总觉得食炸鸡很多肉,还是要点菜稳阵沙律菜用上罗曼生菜,爽脆甜,比一般生菜好食得多,而且洒上大量芝士碎,烟肉碎等,沙律汁也是特别调味,好味又大碟,正薯条要了芝士口味,就是炸薯条加上芝士粉,薯条粗身有薯皮,薯味十足,芝士粉很香芝味,但偏甜,味道特别。炸鸡要了双并,黄金咸蛋并辣味,满满一盘大大件,热辣辣即炸的,好香啊。先试试近期大热的黄金口味,最近真系咩都出咸蛋黄,连炸鸡都唔放过,哈哈。哗哗,一口咬落去极重咸蛋黄味,除左面

二人餐中选了凯撒沙律,总觉得食炸鸡很多肉,还是要点菜稳阵

先试试近期大热的黄金口味,最近真系咩都出咸蛋黄,连炸鸡都唔放过,哈哈。哗哗,一口咬落去极重咸蛋黄味,除左面头的咸蛋黄酱外,连炸浆都混了咸蛋黄,味道超浓郁,咸蛋黄迷表示非常满足,好好味啊

再来尝尝辣味炸鸡,是正正的韩式辣酱口味,辣劲都几厉害,辣辣的好惹味,不过怕辣人仕慎入,这款是真辣味,不是酸辣酱啊。
热带风情薄饼($138)
见隔离枱点了pizza好香呀,我地又追加了一份,要了菠萝火腿口味。
薄薄的饼底十分脆口,上面好多馅料,火腿片,菠萝粒,蘑菇片等,仲有就系超厚芝士。虽然饼底薄,但一点都不干,馅料仲好多汁㗎,厚厚的芝士咬落劲满足

眼濶肚窄,点得太多啦,三个人根本食不完,打包了半碟炸鸡同pizza

PS。虽然系炸物快餐,但意外地食完又无口渴㖞
2018-07-01