2020-02-14
朋友喺中环返工,呢日放工我就去兰桂坊揾佢食晚饭,饮杯嘢。佢话想食生蚝,所以佢就带咗我去间蚝吧食饭。间餐厅几靓,格调唔错,好多莹光灯牌点缀,发光亮亮的,几梦幻✨。同时,每张枱亦都有个月亮🌙枱櫈,几有气氛。不过环境偏暗,影相出嚟嘅效果就无咁清晰。由于Glow系一间蚝吧餐厅,所以有一边系酒吧区🍸,另一边就系有师傅喺你面前即开生蚝。但我就选举咗坐普通枱,有咕𠱸梳化坐得舒服啲。餐厅有做Happy Hour,8点前部份饮品有做优惠价;另外Draught Beer, Tapas同Oyster喺9点前就有7折优惠,有著数啵,即刻落单先😜!我朋友咁好兴致要食生蚝,但我唔好意思要扫佢兴🙈,因为我呢期唔食得生嘢,所以得佢自己一个食,但佢每款生蚝都试咗只。店员有提返最后一只叫Cherry Stone系蚬来的,问佢要唔要埋。朋友一人独食的Oyster Platter有:American Pearl($55), Lambert($65), Krystale($65), Magnifica($65), Gillardeau($65) & Cherry Stone($65)。店员介绍由淡味食到浓味,即系上述列出嘅次序
朋友一人独食的Oyster Platter有:American Pearl($55), Lambert($65), Krystale($65), Magnifica($65), Gillardeau($65) & Cherry Stone($65)。店员介绍由淡味食到浓味,即系上述列出嘅次序。朋友话生蚝几鲜味,佢觉得第一只最好食🤤,其他都唔错,但只蚬就唔系咁啱食。
Grilled Ox Tongue👅($88),呢个系厚切牛舌啊,肉质亦都够嫩,闻落香香的,但建议要点伴碟嘅烧汁同盐食,否则味道比较淡。
Foie Gras on Toast🍞($128),鹅肝放咗喺片多士上面,造型好精美。鹅肝煎得正正常常啦,算肥美,搭配黑醋汁几夹。估唔到多士咁脆,中间仲有啲鹅肝酱可以搽嚟食。
Crab Cakes w/ Corn Salsa🦀($118),蟹饼煎得好好食,香喷喷,切开真系见到好多蟹肉丝😍。另外,在旁嘅粟米沙律都好好食🌽。
Braised U.S. Beef Short-Ribs w/ Marsala Sauce🐮($268),本身我系想试Veal Saltimbocca㗎,但店员话未返货啊😖,所以呢次我哋食咗牛仔骨(去骨🦴)。份量比想像中大碟,而且都几好食,牛肉忟到好似牛腩咁淋,加上个玛莎拉汁甜甜哋,又有啲菇味🍄,连埋薯蓉食,唔错。
GLOW Tiramisu☕️($98),呢个提拉米苏系拆件咁上,好过瘾,佢系有过中嘅元素,但真系好难联想到佢本身系乜。味道都几好,啲手指饼其实系浸咗好多咖啡酒的,再点埋中间啲芝士食,合埋眼食有返啲Tiramisu嘅感觉🤣。
Apple Pie🍎($68)(图左),呢杯Cocktail好香肉桂味,好正,我连块苹果片都食埋。鸡尾酒无药水味仲好好饮,真系好难得!Coconut Cooler🥥($58)(图右),呢杯系Mocktail无酒精,椰水为主角,但青瓜嘅酸味都几出,好清新啊,同埋好泰国Feel。
总括嚟讲,呢间蚝吧餐厅嘅食物都还不错,但我自己更加钟情佢嘅Cocktails🍹,加上呢到有Tapas叫,真系一个饮嘢嘅好地方。不过定价就唔算平啦,话哂喺兰桂坊区都唔会平得去边,但好似订枱app指定时间有折。最后,就系餐厅嘅店员都几Friendly😊,我哋嘅晚餐体验整体都几舒服。